Да им свалят звезди за 270 000 лева

Или да вкарат в затвора поне един телефонен измамник – с годни доказателства за пред съда, разбира се. Или поне да ги задължат да научат един чужд език, като удостоверяват всяка година степента, в която го владеят. Защото от астрономите се искат два, нищо, че започват с близо 370 лева стартова заплата, а полицаите – с около 600.
За смешните 270 000 лева на Роженската обсерватория, Бойко Борисов и вицепремиерът му Симеон Дянков представиха цяла клоунада.
По повод недостига на пари в най-големия астрономически център в Югоизточна Европа Дянков обяви, че излизат с тоя номер трета година и няма да им даде допълнителни. Да се оправят в рамките на БАН.
За трета поредна година Министерският съвет гласува допълнителни пари на ведомството с най-големия бюджет в държавата – МВР, който надхвърля  1 милиард и нещо не чуваме недоволството на г-н Дянков по този повод. Сигурно му се иска да ги нашляпа, ама не – м.г. отпусна близо 20 милиона повече, а тази година са малко по-малко извънредните пари, поне засега.
Бюджетът на Института по астрономия към БАН тази година е около 690 000 лева. Като само за издръжката на Обсерваторията са необходими поне половината от тази сума.
Без особени напъни бяха отпуснати 990 000 лева от парите на данъкоплатците на БНТ, за да бъдат заплатени правата за заснемане и разпространение на мачовете в А група от сезон 2011-2012 г.
Има още и прекалено драстични примери за преразходи, платени без никакво мрън-мрън от държавния бюджет, включително и любопитни задгранични воаяжи без особен смисъл на Дянков и сие. Но въпросът е в това, че ако има принципи, те са в сила за всички. И за полицаите, и за астрономите, и за лекарите от Девин, и за лекарите от Бургас…
Сега какво остава на астрономите от Роженската обсерватория, за да се отблагодарят на премиера и управлението на ГЕРБ?
А/ Да кръстят звезда на Бойко Борисов. Така ще остане не просто в историята, а във вечността. Защото календарчетата върху бюрата са до време. Никаква звезда за Дянков – бездруго той свети с отразената от властта светлина.
Б/ Да направят хороскоп на ГЕРБ и да предрекат още един мандат. Колко му е – астрономи няма как да не разбират и от астрология. Със сигурност ще са по-точни от Теодора, т.нар. „врачка на Берлускони“.
В/ Да се регистрират по програмата „Млад фермер“ на европейската Програма за развитие на селските райони, и да дадат личен пример, като завъдят лично стопанство край обсерваторията, за да си помагат с натура – прасенце, овце, картофи – любимата култура на премиера. Така Мирослав Найденов, под чиято опека е Програмата, може да ги включи в пиарската си програма – да си оправдаят тия 120 000 лева, дето сега им отпуска земеделското министерство.
Г/ Абе изобщо да им свалят на герберите звезди от небето…
И за финал един свеж туит от Цецка Цачева ‏@tsetska: От друга страна – като асфалтираме Млечния път, тия от Рожен ще ни трябват за отразяването.

Петър Николов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *