Двама абонати осъдиха Енергото за скъпия ток

Стотици граждани водят дела срещу незаконното вдигане на цените

Двама абонати осъдиха Енергото за скъпия ток. Районният съд в Кюстендил постанови „Електроразпределение София област“ ЕАД да върне на клиентите надвзетите незаконно суми заедно с лихвите по тях за периода от 1.07.2003 г. до 1.07.2004-а. Исковете постъпиха, след като Върховният административен съд обяви, че Държавната енергийна комисия неправомерно е вдигнала цената на тока с 20,61% от юли 2003 г. Решението на кюстендилските магистрати задължава Енергото да върне 204,82 лв. на 73-годишната Здравка Костова и 90 лева на адвоката Никола Младенов. Към сумите се добавят и лихвите, смятани от датата на попълване на исковете от абонатите – от декември 2005 г. Решението на Районния съд обаче ще се обжалва на по-висша инстанция.

За втори път граждани успяха да спечелят в съда дело срещу скъпия ток. В края на 2005 г. магистратите постановиха да се върнат 198,29 лв. за претърпени имуществени вреди на 71-годишната Мария Димитрова.

От края на миналата година в районните съдилища в страната се водят стотици дела срещу скъпия ток. Според неофициални изчисления близо 45 млн. лв. ще си върнат абонатите, ако всички заведат дела и ги спечелят.

Отделно от гражданските искове и фирми заведоха дела срещу новите цени на промишления ток, които влязоха в сила от 1 октомври 2005 г. Тогава цените атакуваха едновременно браншови организации, НЕК и АЕЦ „Козлодуй“.

Анна Георгиева

Ивайло Велков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *