Дебати за Бюджет 2011 започнаха в Бундестага

Германският Бундестаг обсъжда днес бюджета на страната за идната година. Традиционно дебатите по бюджета се използват от опозицията за атаки на правителствената политика.
Канцлерът Ангела Меркел изложи и защити основните моменти в политиката на водената от нея консервативна коалиция. Тя защити мерките на правителството в областта на икономиката, контрола на банките, в социалната политика, здравеопазването и енергетиката.
Германската икономика отбеляза рекорден ръст през второто тримесечие на тази година, а прогнозите на авторитетни икономисти сочат, че очакваният ръст до края на годината е ще е над 3 на сто. Безработицата в страната слезе до нивото от 3 милиона, до 7,6 на сто, което представлява нивото от преди началалото на кризата. 
„Ние дадохме пари на семействата, вложихме 12 милиарда в инфраструктурни проекти, за да дадем тласък на конюнктурните прогреми, направихме допълнителни разходи, за да запазим работните места. Всичко това доведе до това, че ние днес сме локомотивът на растежа на Европа,“ заяви Меркел пред депутатите.
Бюджетът за следващата година предвижда ограничаването на разходите и на бюджетния дефицит. Въпреки икономиите, по думите на финансовия министър Волфганг Шойбле, бюджетът е ориентиран към стимулиране политиката на растеж.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *