Дебитни карти на бежанците в Турция ще дава ЕС

Дебитни карти възнамерява да дава Брюксел на бежанците в Турция. Осъществяването на тази идея е част от споразумението между Турция и ЕС за намаляване на потока от мигранти към Европа.Раздаването на дебитните карти ще започне през следващия месец и ще обхваща близо един милион души, по-голяма част от които сирийци. Наскоро  Ердоган отново нападна ЕС, че не изпълнява обещанията си по мигрантската сделка
„Бежанците, които се нуждаят от хуманитарна помощ, ще получат електронни дебитни карти“, посочи еврокомисарят по хуманитарна помощ Христос Стилянидис по време на пресконференция в Брюксел. Картите ще бъдат захранвани с пари всеки месец, като бежанците ще могат да ги ползват свободно.
Стилянидис обаче не съобщи какви суми ще има в картите.  Според него програмата с дебитните карти е на стойност 348 млн. евро и с нея се цели, от една страна,  да се окаже помощ на най-тежко засегнатите, а от друга – да стимулира икономиката в турските региони, където има най-голям брой бежанци.
Програмата за дебитните карти е разработена съвместно със Световната продоволствена програма на ООН, турските власти и турския Червен полумесец.

 

Стефан  ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *