Дейвид Камерън се ангажира „Би Пи“ да поеме всички разходи за петролния разлив

© Снимка: БГНЕС
Съвместна пресконференция на Дейвид Камерън (л.)и Барак Обама (д.) във Вашингтон

Британският премиер Дейвид Камерън, който вчера се срещна с американския президент Барак Обама във Вашингтон, заяви, че петролната компания „Бритиш петролиъм“ ще плати всички необходими разходи за изчистването на петролния разлив в Мексиканския залив.
На прескоференция след консултациите с Обама Камерън посочи: „Разбирам напълно гнева, обхванал цяла Америка. Петролният разлив в Мексиканския залив е катастрофа за околната среда, риболовната промишленост, туризма, което подчертах съвсем ясно. И както президента Обама, подчертах съвсем ясно, че ролята на „Би Пи“ е да спре разлива, да почисти замърсяването и да изплати необходимите обезщетения.“
От своя страна Барак Обама заяви, че САЩ нямат по близък съюзник и по надежден партньор от Великобритания. Двамата лидери осъдиха остро освобождаването миналата година на либиеца Абдел Басет ал Меграхи, който взриви американски пътнически самолет над шотландското село Локърби през 1988 г. Камерън обаче уточни, че не британското, а шотландското правителство е решило да освободи атентатора. Той добави, че решението не е резултат от лобиране на „Бритиш петролиъм” с цел компанията да получи петролни концесии в Либия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *