Денят на Колумб в САЩ e с ниски обеми в търговията с ценни книжа

Инвеститорите настъпиха на пазара както заради евтиния долар, така и заради успокоителното обещание на Меркел и Саркози да осигурят подкрепа за европейския банков сектор.
Еврото продължава да мачка долара с изменение от 2.05% до $ 1.3652, а индексите на  Wall Street скочиха още по-високо до над 3% за високотехнологичния NASDAQ.
Днес е Денят на Колумб в САЩ и това е причината да се очакват ниски обеми в търговията с ценни книжа.
Инвеститорите отвъд океана се събудиха с новината, че дуото Меркел-Саркози, (познато вече като Меркози) има план как да се рекапитализират банките в зоната, да се помогне на Гърция с дълговете й и да се стимулира растежа в еврозоната. Това обаче е всичко от въпросния план, което ще бъде разкрито на публиката засега, нищо, че от нея се чуват съмнения, че планът тепърва се измисля.
Междувременно следващата среща на високо равнище в Европейския съвет се отлага за 23 октомври, до когато всички се надяват Словакия да каже „Да“ за разширяването на капацитета на Европейския фонд за финансова стабилност.
Друга успокояваща новина, предвещавала по-скоро покачвания за индексите, бе спасяване на белгийската банка Dexia. Накратко, спасителният план за нея включва национализирането на подразделението й, което обслужва пазара на дребно в страната, срещу € 4 млрд. Наред с това държавата ще бъде гарант на банката с кредиторите й при предстоящите процедури по класифициране на активите й.
Интересна за инвеститорите е и идеята на президента Барак Обама за привличане на $ 1.4 трлн. инвестиции в САЩ през следващите пет години като начин за разкриване на нови работни места. Тези инвестиции така или иначе се изпълняват в посочените от американския президент граници, но да разчиташ на чуждите капитали, вместо да намалиш някои данъци за бизнеса, издава слабост, коментират анализаторите.
В атмосферата на тези новини Wall Street отвори с изразителни ръстове.
DOW JONES INDUS. AVG расте с 1.91% до 11 314 пункта.  S&P 500 INDEX отскача 2.21% до 1 181 пункта. NASDAQ COMPOSITE INDEX добавя 1.91% до 2 526 пункта.
Петролът поскъпва силно с близо 2% до $ 84.59 за барел лек американски и $ 106.78 за барел от сорта брент.
С близо 250 пипса разлика от петъчните котировки се движи обменният курс евро/долар. Към този час оптимизма покрай поредния план на Меркел-Саркози качва рейтинга на еврото до $ 1.3621.
Срив на гръцките банки на пазара в Атина: Piraeus загуби 28% от капитализацията си, Alpha Bank потъна със 17%, а National Bank of Greece се смъкна с 6.2%. Общото понижение за водещия гръцки индекс е 3.83%.
На останалите европейски пазари настроените е по-оптимистично, като в Италия индексът FTSE MIB се покачва с над 1.5%, а FTSE100 добавя 1% до 5357 пункта. В Германия DAX е на + 0.28% до 5691 пункта, а в Париж CAC40 добавя 0.77% до 3121 пункта.
Срещата на германския и френския лидери в края на миналата седмица добави оптимизъм на пазара, дори само с обещанието, че ще има готов план за изход от кризата към края на този месец.
Но сякаш този план според инвеститорите ще облагодетелства Италия, за сметка на Гърция. спекулира се, че преговорите между гръцкото правителство и тройката за отпускане на нов транш финансова помощ за Атина ще приключат още днес.
Сривът на гръцките банки на борсата беше предизвикан от национализацията от страна на централната банка на малката Proton Bank.
Френските банки, които бяха обект на спекулации доскоро, също се дистанцират от гръцките колеги. BNP поскъпва с 4.6%, а Societe Generale s 1.6%. Френски вестник информира, че банките ще набират допълнителен капитал – 7 млрд. и 3 – 4 млрд. евро, респективно. От Societe Generale го опровергаха.
Във Виена акциите на Erste Group Bank се сринаха с 13%, след като австрийският кредитор информира за почти 1 млрд. евро обезценени активи в бизнеса в Румъния и Унгария. Акциите на Dexia се сриват със 17.24%, а белгийската KBC поскъпна с 0.97%.
10:24 часа
Обещанията на Меркел и Саркози, че ще направят нещо за банките, оживи търсенето на акции на финансови европейски компании. Индексите се покачват, с ръст от 0.54% за DAX във Франкфурт и 0.66% за CAC40 в Париж, съответно до 5676 пункта и 3096 пункта. В Лондон FTSE100 отбелязва ръст от 0.3% до 5319 пункта.
Акцията на Deutsche Bank се качва с 1.78%, на Commerzbank с 1.07%, на Allianz с 0.83%. BNP Paribas добавя 1.52%, а UniCredit скача направо с 3.37% до 88.9 цента за акция.
Единната валута се търгува на ниво 1.3472 долара, поскъпвайки с 0.7% от сутринта спрямо долара. Курсът спрямо йената е 103.3456. Поскъпването на източноевропейските валути продължава, като форинтът добавя 1.2% към щатския долар. Паундът се вдигна до 1.5596 долара.
Пазарът на петрол в момента е в лека низходяща корекция, като брентът падна до 105.74 долара за барел. Това понижение може да се дължи както на технически причини, така и на очаквания за по-бързо възстановяване на доставките от Либия. Пшеницата добавя 2.4% към цената си. Дървеният материал и кафето губят по 4.3%.
Еврото реагира позитивно в Азиатската търговия на уверенията на лидерите на Германия и Франция, че банковият сектор на Стария континент ще бъде рекапитализиран. Единната валута покачва с 0.7% към долара от сутринта до актуалния курс 1.3475 долара. Спрямо японските пари, курсът на единната валута е 103.4157 йени.
На валутните пазари отново се търсят рискови активи, основно австралийски и новозеландски долари, които се вдигнаха съответно с 0.6% и 0.46% към американския съименник, съответно до 0.9827 и 0.7736. Тихоокеанските валути се възползват от петъчната по-добра от очакваното статистика за заетостта в САЩ през септември.
Паундът също расте, до USD 1.5615, докато курсът долар / йена днес е като замръзнал на 76.742. В израз на нарасналата склонност за риск, наблюдава се акция в цената на източноевропейските валути като форинт, злота и чешка крона, които от сутринта са се оскъпили с близо 1%. От сутринта, доларовият индекс на Nasdaq е загубил 0.58% до 78.298 пункта.
Поевтиняването на долара е една от причините за днешното поскъпване на петрола. Другите два фактора са стабилизирането на ситуацията около дълговата криза в Европа, както и силната статистика за 103 хиляди нови работни места в частния сектор в САЩ през септември. Работещата икономика означава по-голямо търсене на енергия. Барел лек суров тексаски петрол WTI струва 83.74 долара, 0.92% ръст, а барел брент 106.19 долара, +0.29%.
Технически анализатори твърдят, че последното поскъпване на петрола е пробило важен рейндж и сега цената на WTI ще се ориентира към 90 долара. Техническият анализ представлява проучване на исторически графики на цените и прогнози на тази база.
Златото в азиатската търговия се качи с 1.14% до 1654.50 долара за тройунция. По-голям скок прави среброто, до 31.845 долара, или 2.75% ръст, което говори, че възходящото движение на пазара на благородни метали е по-скоро спекулативно. Медта заради оживлението на пазара се качва с 0.92% до 7267 долара за метричен тон /3.3035 долара за фунт/.
Цената на кафето се свлича с 4.29%, докато царевицата и пшеницата се възстановяват ас приблизително 2%.
Японската фондова борса днес е затворена и евентуално не може реагира позитивно на данните за икономиката и стабилизирането на финансите в Европа. Обаче в Китай нещата отиват на понижение – спад от 0.5% на хонконгския Hang Seng и от 0.16% на шанхайския индекс. Причината е в регистрираното месечно понижение в цените на недвижимите имоти през септември, което е първото за тази година. Съответно имотните и строителните компании губят.
Смъкват се и котировките на енергийните дружества в Хонконг – естествено, не заради по-високите цени, а заради решението на Пекин да намали цената на бензина с 300 юана /47 долара/ на тон. В Австралия обаче този фактор не важи и минните и енергийните дружества движат индекса на борсата в Сидни с 0.92%.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *