Депутатите го удариха го ”на уволнение”, снимат се за последно в НС

Фотосесията се разигра, докато парламентът бе в почивка, разказаха  журналисти. Въпреки това почти цялото Народно събрание стана свидетел на увековечаването, тъй като монитори, които предават пряко от пленарната зала, има в цялата сграда – от коридорите, стаите на парламентарните групи до кафенето и столовата. „Направих си снимка за спомен от тази трибуна, на която имам толкова много изказвания и по-голямата част от тях водеха до истинско раздразнение и агресия срещу мен, особено от мнозинството на ГЕРБ“, обясни пред журналисти независимият Георги Терзийски, цитиран от БТА. Голяма част от моите изявления предвиждаха този край на кабинета, каза още той и допълни, че още през декември е прогнозирал, че най-късно през февруари правителството ще подаде оставка. Снимката му мълниеносно бе разпространена в социалните медии. Под нея коментатори хапливо заядоха депутата, че не са го виждали никога, защото не е ходил в пленарна зала. Освен това разкритикуваха слабата режисура на кадъра – бил прекалено нагласен, понеже зад Терзийски ги няма председателят на парламента, заместниците му, липсвали и стенографките. След почивката и фурора около снимката на Терзийски, депутатите го удариха „на уволнение“ и парламентът прекрати заседанието си поради липса на кворум. Следващото редовно заседание е на 27 февруари. Зам.-председателят на парламента Менда Стоянова обясни, че при избора на конституционен съдия и членове на комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество в залата е имало над 150 народни избраници, гласували реално. При второто четене на закона за чужденците обаче кворумът вече е бил под необходимия. Затова е била и поименната проверка, при която отново в залата са се оказали 150 депутати. „30 секунди след края на проверката, при повторното гласуване на текста, в залата пак нямаше кворум, колегите от опозицията стояха вътре, гледахме и не гласуваха, независимо от моите приканвания – изключително съм разочарована“, подчерта зам.-председателят на НС. На припомнянето от медиите, че преди да бъде прекратено заседанието, именно депутатите от мнозинството не са били в залата, зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев отговори, че те имат 117 народни представители, а останалите са 123-ма. Освен това БСП заявили, че тази седмица няма да участват в работата на парламента. Групата на ГЕРБ бойкотира парламентарния контрол, ядоса се пред журналисти пък зам.-председателят на ПГ на „Коалиция за България“ Михаил Миков. По думите му липсата на кворум е поредният удар върху институцията Народно събрание. „Къде е онзи радетел на трудовата дисциплина Красимир Велчев (ГЕРБ), къде са ръководството на парламента”, попита Миков. Според него макар и в оставка, министрите и премиерът трябва да отговарят на въпросите, които интересуват най-вече хората, а те били стотици – „за далаверите на Нона Караджова, снабдяването на болниците с лекарства, проблемите с електроразпределителните дружества”. Според него целта днес е била да се скрие правителството.
ГЕРБ си тръгват от власт, загубвайки достойнството си след като ръководството на НС в лицето на г-жа Менда Стоянова използва такава безогледна лъжа, значи наистина тези хора са в паника, коментира на брифинг депутатът от левицата Мая Манолова след упреците, предаде БГНЕС. Всички били свидетели как ПГ на ГЕРБ по заповед на правителството избягало от парламентарния контрол. В залата не присъстваха нито г-н Велчев, нито г-жа Фидосова, нито даже г-жа Цачева – тяхното присъствие се свеждаше до десетина техни депутати, с една цел – да провалят кворума от страх, убедена е Манолова. От БСП допълниха, че ръководството на парламента е скрило разпечатката от сутрешното заседание и така не може да се разбере кой е бил в пленарната зала и кой не, пише Дарик.
„Коалиция за България“ ще иска с писмо до председателя на парламента Цецка Цачева да свика извънредно заседание във вторник, посветено на парламентарен контрол.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *