Депутатите ще обсъждат на второ четене Кодекса за социално осигуряване

© Снимка:БГНЕС

Народните представители ще обсъждат начина за пенсиониране. С промените в Кодекса за социално осигуряване, които трябва да бъдат приети окончателно, се цели до 2017-та година да бъде ликвидиран дефицитът в държавното обществено осигуряване.

Точковата система ще отпадне, но, според социалния министър Тотю Младенов, това няма да ощети никого. При дебатите по време напървото четене от левицата и ДПС посочиха, че заради промянатанад 10 000 души ще имат проблеми с пенсионирането през следващата година.
От 1 януари 2012 година се увеличава стажът за работещите при трета категория труд с по 4 месеца на всяка календарна година до достигане на 37 години стаж за жените и 40 години стаж за мъжете през 2020 г.
От 2021 година ще нараства плавно и възрастта за пенсиониране на жените и мъжете с по шест месеца до достигане на възраст 63 години за жените през 2026 година и 65 години за мъжете през 2024 година. До 2014 година пенсиите за първа и втора категория труд ще се изплащат от държавното обществено осигуряване вместо от професионалните пенсионни фондове. Сегашните условия за пенсиониране в първа и втора категория труд се запазват до края на 2014 година. От 2017 година вноската за пенсия ще се повиши с 2 %. Тези пари ще се насочат към универсалните фондове. Там вноски правят работещите в масовата трета категория труд.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *