Депутат от ГЕРБ събрал 4 т. суджук за Борисов

Депутат от ГЕРБ – това е добричлията Живко Мартинов, е действал от името на партийния си лидер и премиер Бойко Борисов и така е успял да набави цели  4 тона суджук, 60 кг кайма и филе „Елена”. Месото така и не достигнало до премиера, казват верни съпартийци на депутата от местната организация на ГЕРБ, а според тях било складирано в помещение на самия Мартинов.

Това стана ясно от брифинга на главния прокурор Сотир Цацаров, който обясни защо е поискал имунитета на Мартинов.  Искането се основава на данни от звеното „Антикорупция“ на СГП и потвърдени от проверка на ДАНС.  Повече информация за случая се очаква по-късно през деня.

Междувременно Мартинов доброволно се отказва от имунитета си. „Има група хора от левия спектър, които от месеци пишат жалби срещу мен, понеже губят 11 години в Добрич и имат към мен една неприязън – това е в основата“, каза той пред журналисти в парламента.  Мартинов посочи, че срещу част от тези хора е завел дела, друга част му дължат пари за наеми.

Той добави, че е давал обяснения в ДАНС, представил и договори, които не са разплатени. По думите му става въпрос за големи суми.

Роденият през 1964 г. Мартинов е инженер по образование и е за втори мандат депутат от Добрич, избран от листата на ГЕРБ. Според информирани той е кум на директора на дирекция „Поземлени отношения и комасация“ в Министерство на земеделието и храните (МЗХ) – Стелиян Митев, който беше даден на съд за престъпление по служба. Според обвинението Митев като шеф на земеделската дирекция в Добрич е позволил на баща си да направи „частен“ плаж в Кранево, като е разпореждал извършването на фиктивни проверки. Преди години статия във вестник „Капитал“  свързва Мартинов (по това време – общински съветник, пак от ГЕРБ) с голям проект за вертопарк край Дуранкулашкото езеро, който предизвика притесненията на еко организации и аргументирани съмнения за корупция. Поради последните поредни изяви на самозабравилия се депутат местните зевзеци му лепнаха прякора „Живко Суджука“.

По-рано днес стана ясно, че искането на Цацаров се основава на данни, събрани от Специализирано звено „Антикорупция“, потвърдени от проверка на ДАНС. Обвинението към Мартинов е за злоупотреба с власт. Главният прокурор е получил сигнал от гражданин за престъпна дейност. При извършената проверка се оказва, че подалият сигнал е бивш служител на МВР. Започнала проверка.  „В началото на месец юли пък до премиера пристига справка от ДАНС за придобити данни за злоупотреби, извършени от народен представител. В няколко от случаите народният представител е ползвал изключително активно името на премиера“, поясни Сотир Цацаров.

„Използвал е правомощията си както за дребни престъпления като прекратяване на фишове, спиране на полицейски проверки, така и за доста по-сериозни престъпления. Опитал се е да оневини бивш зам. -министър, причинил катастрофа с жертви. Ще му бъдат повдигнати 5 групи обвинения – изнудване, принуда, и натиск спрямо орган на реда и физическо лице”,  обяви още главният прокурор. На 19 юли наблюдаващият прокурор бе предложил да се снеме имунитета на Живко Мартинов от ГЕРБ, който бе депутат и в миналото Народно събрание.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *