Дефицитът на мляко доведе до стандарти за продуктите

Така ще се регламентират състава и методологията за производството на кисело и прясно мляко, сирене, кашкавал, масло, извара и др.
Според мотивите до голяма степен промените се налагат заради намаленото количество на изкупуваното сурово краве мляко от фермите от страна на млекопреработвателните предприятия, както и заради ниската изкупна цена. Отделно ще се намали използването на сухо мляко.
Проектът на наредбата предвижда като млечни продукти да се определят само тези, получени от мляко, и чиито съставки не заместват цялостно или частично която и да е млечна съставка.
Като „масло” ще се надписват продуктите с минимум 80% съдържание на мазнини. Киселото мляко ще се заквасва от култури на Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus.
Етикет „прясно мляко” ще носи само продукт от сурово мляко след пастьоризация или стерилизация, в който се допуска изменение на маслеността чрез отнемане или добавка на сметана.
Определен стандарт ще се въведе и за производството на айран – добавката на вода ще трябва да е под 50%, а максималното съдържание на сол да е не повече от 0,8%.
При производството на млечни продукти ще може да се използва сухо или концентрирано мляко, но не повече от 20% от използваното количество сурово мляко.
Няма да се допуска употребата на някои оцветители и овкусители, както и използването на желатин в прясното и киселото мляко.
Продуктите, чиито млечни съставки не отговарят на изискванията, ще се продават на отделни щандове в магазините и няма да се надписват като млечни или да се рекламират като такива. Те ще се наричат „имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко”, предвижда наредбата.
За вносните стоки, които се предлагат в родните вериги, ще трябва да се направят съответните преводи, за да отговарят на новите изисквания.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *