Дефлацията тихомълком се промъкна в еврозоната

Потребителските цени в еврозоната се понижиха с 0,1% през юни спрямо нивото си отпреди една година, след като останаха непроменени през май, показаха данни на европейската статистическа служба.Една година по-рано инфлацията в 16-те страни, въвели еврото, бе на ниво от 4%.
По този начин дефлацията стана факт и в еврозоната, след като преди това се появи в в Щатите, Швейцария и Япония. Поевтиняването на енергийните ресурси и горивата са основните фактори за лекия спад на цените
В сравнение с предишния месец индексът на потребителските цени се увеличава с 0,2 на сто. Данните съвпаднаха с пазарните очаквания и потвърдиха прогнозите на специалистите от Евростат. Най-силнонамаляват цените натранспортните услуги (с 4,8% ), комуникациите (с 1%) и комуналните услуги (с 0,5%). Само горивата отчитат спад от близо 1% в своите цени за последните 12 месеца.
Годишната дефлация за целия Европейски съюз възлиза на 0,6% през юни, което е по-малко от 0,8-те процента за месеца преди това. Индексът на потребителските цени са повишава с 0,2% на месечна база.
През юни 2009 г. най-висока годишна дефлация се наблюдава в Ирландия (-2,2%), Португалия (-1,6%), Белгия, Испания и Люксембург (-1%). В същото време най-силен ръст на цените се наблюдава в Румъния (5,9%), Полша (4,2%) и Литва (3,9%).
България се нарежда сред страните, за които осреднената стойност на инфлацията за последната година е най-висока. Тя възлиза на средно 7,3% за 12-те месеца до юни и ни нарежда на трето място след Латвия и Литва. Годишната инфлация в България за юни възлиза на 2,6%.
Данните не оказаха съществено влияние върху валутната търговия. Към 13:30 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4062 долара, като от началото на валутната сесия то напредва с близо 0,7 на сто.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *