Дженерал Мотърс стяга нов „Звяр“ за президента

Дженерал Мотърс провежда изпитания на новия модел автомобил „Кадилак“, под кодово име „Вeast“/ Бийст – на български Звяр/, предназначен за президента на САЩ.

По традиция за всеки нов президент на САЩ се изработва специална лимузина, която има основната цел да пази живота на особено важната персона/VIP/. Например, ако се върнем с годините назад, ще припомним, че новият “Кадилак Едно” бete предоставен на Барак Обама на 20.01.2009 година, когато президентът официално встъпи в длъжност.

Боята на колата наподобява маскировъчна окраска. По думите на специалистите на компанията новият президентски автомобил за Доналд Тръмп е практически идентичен с настоящия модел, но има редица различия в детайлите. Предните му фарове могат да отразяват светлината вертикално. Външно колата представлява голям седан, но редица скрити особености я правят да съответства по-скоро на среднотонажен товарен автомобил.

„Фокс нюз“ припомня, че конструкцията на представителния Кадилак е направена на базата на танковата. Тези автомобили тежат повече от 9 тона, имат мощен двигател и защита срещу куршуми и снаряди. По мнението на специалисти такива коли издържат на пряко попадение от гранатомет и са снабдени с автономен запас от кислород в случай на химическа атака. Стойността на автомобила Кадилак Бийст е 1.6 млн. долара.

Представителната, официалната част на автомобила е оборудвана със стъклената преграда, която разделя шофьора от нея и може да бъде управлявана също и само от мястото на президента, където има инсталиран и  паникбутон, с който да повика помощ при извънредни ситуации. На разположението на президента са сателитен телефон, директна връзка с вицепрезидента и Пентагона, както и wi-fi мрежа, за всеки случай.
При изтичане на срока на службата на президентския автомобил, той обикновено се унищожава. Единици, и то от по-старите екземпляри, са изложени в музеи, но на туристите е разрешено да се разхождат само около тях и да ги разглеждат, без да пипат и отварят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *