Джеф Безос помага на бездомни и бедни

Благотворителна фондация, създадена от най-богатия човек на планетата, ще финансира инициативи за осигуряване на подслон за бездомни и подготвителни училища за деца от семейства с ниски доходи. Децата там ще бъдат третирани като клиентите на Аmazon – с искрена загриженост, казва шефът на онлайн магазина Джеф Безос.Джеф Безос ще помага на бездомни и бедни.

Резултат с изображение за джеф безос

Фондацията на Безос с начален капитал от $2 милиарда се нарича „Bezos Day One Fund“. В социалната мрежа Twitter той пише, че целта на фонда е да подкрепя бездомни семейства и образователни програми за групи от населението в неравностойно положение. Предприемачът реализира проекта заедно със съпругата си Макензи Безос.

През юли т.г. Джеф Безос стана най-богатият човек в съвременната история, със състояние повече от $150 млрд. Той счупи рекорда на Бил Гейтс, основателят на Microsoft, който през 1999 г., в разгара на дотком истерията, достигна $149 млрд. по сегашната стойност на долара. Критиците на Безос многократно призоваха милиардера да насочи част от средствата си към благотворителност.

Фондацията ще се състои от две подразделения. Първото от тях, наречено „Day 1 Families Fund“, ще спонсорира съществуващи организации с нестопанска цел, които помагат на бездомните. Предвиждат се годишни награди за онези организации, които осигуряват подслон и маса за млади семейства. Като пример Безос посочва благотворителната организация Mary’s Place в Сиатъл, според която децата не трябва да прекарват нощта на открито.

Второто подразделение, „Day 1 Academies Fund“, ще финансира създаването на мрежа от предучилищни институции с преподаване по метода на Монтесори и пълни стипендии на деца от бедни семейства. Фондацията ще създаде организация, която ще ръководи директно тези институции.

По думите на Безос, фондацията ще използва същите принципи, които управляват Amazon. Най-важният от тях ще бъде искрената, интензивна загриженост за потребителя. „Децата ще бъдат потребители“, казва той. Става дума за философията „Day 1“ на Amazon, в чест на която всъщност е наречен фондът.

Съобщението за създаване на фонда идва на фона на критики за ниските заплати и лошите условия на труд в Amazon. В края на август организацията с нестопанска цел New Food Economy установи, че част от служителите на Amazon в най-малко пет щата са били принудени през 2017 г. да купуват продукти с купони за храна, отпускани в рамките на правителствената програма за допълнителна хранителна помощ (SNAP). Картите дават право на отстъпка при закупуване на продукти от граждани, чийто доход е под определено ниво.

През миналата година в Аризона приблизително един на всеки трима служители на Amazon е получил такива талони или живее с някой, който ги е получил. Общо, това са 1800 души. В Пенсилвания един от всеки десет служители на компанията е използвал карти за хранителни стоки – или повече от 1000 души. В Охайо, около 700 служители на Amazon са използвали купони, т.е. около 10% от общия им брой в щата.

В отговор на критиките, Amazon поясни, че в проучването са включени, наред с други, и служители, които са работили временно за компанията или на непълно работно време. Представител на гиганта в онлайн търговията заяви, че докато Amazon предлага стотици свободни места за пълен работен ден, някои служители предпочитат непълно работно време, заради гъвкавостта и по лични причини.

Популярният сенатор-демократ Бърни Сандърс дори предложи законопроект, с който да накара големи компании като Amazon да плащат повече на своите служители. Според документа, тези дружества ще плащат специален данък за всеки долар държавна помощ, който получават техните служители, вкл. талони за хранителни продукти и жилищни субсидии.

Законопроектът се нарича „Stop Bad Employers by Zeroing Out Subsidies (Stop BEZOS)“, т.е. да бъдат спрени „лошите работодатели“, като се сведат до нула субсидиите. Предполага се, че данъкът ще се приложи за дружества с 500 или повече служители. Те ще плащат като допълнителен данък сума, която държавата е похарчила, за да помогне на техните служители.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *