Джим Роджърс: Американците печатат пари, внимавайте с долара

Инвеститорът Джим Роджърс предупреди пазарните участници, че трябва да се „притесняват“ относно бъдещето на американския долар и препоръча правителствените облигации на САЩ да бъдат продавани. В същото време според него е изгодно да се купуват суровини, китайски акции и японски йени, пише Bloomberg.
„Ако бях на ваше място, бих се притеснявал за бъдещето на американския долар“, е казал Роджърс по време на финансов форум в Хонконг. „Американците печатат долари. Те ще направят всичко, което могат, за да съживят икономиката си, дори ако това означава да разрушат долара“, смята специалистът.
Доларовият индекс, който следи представянето на американските пари спрямо шест водещи валути, се е понижил с 11 на сто от 21 ноември насам. Тогава той достигна до 88,46 пункта, което не се беше случвало през последните 19 месеца. През последните три месеца пък йената е поскъпнала с 12 на сто срещу зелените пари.
Притежаването на правителствени облигации на САЩ е „голяма грешка“ и „ще приключи лошо“, смята Роджърс. Инвеститорите би трябвало да се насочат към селско стопанство, енергетика и китайски акции, ако искат да спечелят пари, препоръчва още инвеститорът.
Изказването на Роджърс доведе до поскъпване на японската йена, която достигна исторически рекорд от 126,66 йени за един британски паунд днес. Японската валута поскъпна силно и срещу еврото, повишавайки стойността си до 117,05 йени за евро тази сутрин.
Investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *