Дийн Бейкър: Обама и Ромни нямат план за изправяне на американската икономика

Имахме относително малък бюджетен дефицит през 2006 – 2007 година, както и добра прогноза за 2008. Причината дефицитът да нарасне беше крахът на икономиката. Ако успеем да върнем икономическия ръст от преди кризата и да намалим безработицата на 4-5%, дългът отново ще бъде намален, така че проблемът ни е с растежа и въпросът е как да възстановим подкреплението след празнината, оставена от ипотечния балон на недвижимите имоти. Това каза икономистът от Центъра за икономически и политически изследвания във Вашингтон Дийн Бейкър в предаването „Събота 150“.
По принцип има два начина да се стимулира потреблението, което отново да възстанови икономиката и работните места. Единият от тях е чрез големи бюджетни дефицити. Това би било трудно по политически причини, както споменах и президентът Обама никога не се е отказал от обещанието си да намали държавния дълг. Заради това той заслужава критиките към него. Навремето след краха на борсите и голямата депресия президентът Рузвелт използва радиото и в своите речи той обясни на хората защо се налага правителството да трупа голям дълг. Президентът Обама никога не направи това. Другият начин за намаляване на безработицата е чрез търговията, но не чрез двустранни търговски споразумение, за които Обама говори, защото това е просто смешно. Нелепо е да се смята, че търговско споразумение с Панама, например, може да издърпа американската икономика от дъното. Дори може да влоши положението, защото често търговските договори водят до повече внос, отколкото износ. Единственият начин за сваляне на търговския дефицит е като се намали стойността на щатския долар, но Обама не желае това, тъй като много влиятелни хора имат интерес от висок курс на долара. Така че Обама няма да работи за девалвиране на валутата и всъщност няма идея как да стимулира икономическия растеж. Това не означава, че губернаторът Мит Ромни знае какво да прави. Нито един от двамата няма план за изправяне на американската икономика. За тази цел трябва голям бюджетен дефицит, но това не ме притеснява толкова, колкото милионите хора, чиито животи са разбити, защото нямат работа, обясни икономистът.
Не е разумно да се очаква лидерство от САЩ за въвеждане на глобална регулация на световните финансови пазари или за намаляване на вредните емисии в атмосферата. Нашата политика е твърде доминирана от финансовия сектор. Банковата индустрия буквално беше на ръба на пропастта през 2008 година, но благодарение на политическото си влияние успя да си помогне. Сега когато си стъпиха на краката хората от Уолстрийт казват, че не желаят никакви регулации и до голяма степен печат тази битка. Затова очакванията към САЩ са твърде пресилени, коментира Дийн Бейкър.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *