Днес е Световният ден на мързела

Днес е Световният ден на мързела. Говори се, че той се отбелязва вече повече от 100 години, но никой не знае точно от кога. Най-вероятно първите ентусиасти просто ги е мързяло да запишат кога е поставено началото и първата година от генезиса на това повсеместно човешко поведение така и си е останала в тайна.

Може би просто на откривателите ги е … Какво? Правилно – познахте от първия път  – мързяло!

Водещит девиз на всички празнуващи днес е: „Нека се отдадем на безбрежна леност и нека умът и тялото ни бъдат мързеливи през целия ден. Нека този ден не правим нищо.“ Църквата смята мързелът за смъртен грях. През миналите векове той се е смятал за привилегия на богатите.

За много съвременни хора обаче, той е движеща сила на прогреса. Кой е измислил ескалатора, пералнята или асансьора? И всички знаем, че този, който е видял как  бодлите в тревата се лепят по краката ни и заменил връзките за обувки с лесните лепки, сигурно не би го направил, ако не беше поне малко мързелив.

Отгоре на всичко и разни класации днес съвсем внасят объркване в и без това мързеливите ни и объркани мозъци. Английският таблоид „Дейли мейл“ наскоро протръби чрез изследване с въпроса: Коя е най-мързеливата нация в Европа? Около 78% от възрастните в България уверяват, че изобщо не извършват физически упражнения, съобщава жълтият вестник, като се позовава на някакво анонимно проучване. И направо ни слагат на първо място по мързел, след нас са Малта, Португалия, вечните ни конкуренти Румъния и т.н. Но ние не сме много-много съгласни с това престижно място, защото става дума за спортуване, а не за работа. За това говори и другият факт, че в другия край на своеобразната класация са шведите, които са най-активни физически, защото цели 90 на сто от възрастните в Швеция редовно посещават гимнастически салони.

На 10 август можем да направим и равносметка колко сме мързелували през изминалата година. Стига да не ни обземе леност, разбира се!

Има и закон за мързела. В него е записано:

– Човек се ражда уморен и живее, за да си почива.

– Работата е свещена, не я докосвай!

– Обичай кревата, така както обичаш себе си

… и други истини, до които всички поне веднъж сме стигали.

На всичко отгоре и немските лекари проф. Петер Акст и д-р Михаела Гадерман наскоро издадоха книгата Мързелът носи щастие или как да разпределите жизнената си енергия правилно“. Те твърдят, че мързелът е полезен и мързеливите хора живеят по-дълго от трудолюбивите.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *