Днес православната църква отбелязва Димитровден

Фолклорът ни приема Свети Димитър за по-голям брат на Свети Георги. В няколко града на страната днес честват своя празник.
За подвига на светеца и за това как православната църква отбелязва празника разказва отец Стилиян Табаков от храм „Св. Св. Кирил и Методий“ в София.
Църквата го отбелязва както всеки друг празник – със света литургия. Тялото му е било погребано в един кладенец и до ден днешен, когато се отиде в Солун, може да се види този кладенец. В по-късно време е построена сегашната катедрала в Солун. Характерно за Димитровден по нашия народен обичай е, че настъпва зимата с неговия празник, но нека да не забравяме, че сегашното празнуване на Свети Димитър е 13 дни по-рано от народностния календар, обясни Табаков.
Празникът на Сливен тази година преминава под знака на 190 години от рождението на първия възрожденски поет на България Добри Чинтулов. Режисьорът Илия Костов снима филма за поета. Той разказва какво не знаем за Добри Чинтулов.
Макар че неговите песни и приживе са се пяли, което много рядко се случва, той сам никога не се е нарекъл поет. Чинтулов е против ранното освобождение на България, защото утре като се освободим, ние няма да имаме подготвени хора, които да управляват и ние отново оставаме под робство от самия освободител. И не случайно, когато посреща руските войски, той има една реплика, която и до ден днешен се премълчава: „Добре дошли, братя руси, но ние желаем разумна свобода“, каза Костов.
С Тържествена Света литургия, отслужена в катедралния храм „Свети Димитър“ от видинския митрополит Дометиан, ще започне общоградското тържество, посветено на духовния празник на Видин. В тържественото заседание на Общинския съвет ще участва министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.
В Етнографския комплекс „Етър“ край Габрово отбелязват Димитровден с възстановка на народни обичаи.
Свети Димитър е предвестник на зимата и народът наричал празникът „Разпус“, защото приключвала стопанската работа. По традиция около Димитровден завършвали и строежите на нови къщи. Вярвало се, че благословията на майстора пази дома и затова в миналото изпълнявали обреда „Викане на нова къща“. В автентична атмосфера в комплекса Етър самодейци от читалището от габровското село Стоевци ще пресъздадат обичаите, които дедите ни са спазвали, за да има здраве и плодородие и да е сигурен новият дом. Празникът ще започне с водосвет, а посетителите ще могат да опитат постен курбан.
Във Велико Търново на Димитровден ще бъде чествана 827-мата годишнина от въстанието на Асен и Петър и обявяването на Второто българско царство със столица Търновград. Тържеството ще бъде в църквата „Свети Димитър Солунски“, на чийто храмов празник през 1185 година е обявено въстанието срещу византийското владичество.
С освещаване на обновения църковен храм „Свети Димитър“ ще започне празникът на град Болярово. Храмът е ремонтиран за повече от 338 хиляди лева по Програмата за развитие на селските райони. За неговото освещаване е поканен сливенският митрополит Йоаникий. Веднага след освещаването ще започне честването на 100-годишнината от създаването на читалище „Възраждане“. За малките жители на Болярово в центъра на града е организирано детско шоу. Празничният ден ще завърши с концерт на програма на фолклорен ансамбъл „Тунджа“ и заря.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *