Добавките се изплащат с декемврийските пенсии

Добавките към пенсиите, които в общи линии се движат все около една приблизителна сума от 40-50 лева, ще бъдат изплатени на възрастните хора заедно с пенсиите за последния месец на годината. Националният осигурителен институт съобщава, че изплащането на пенсиите през месец декември ще започне на 07 декември 2016 г. (сряда) и ще приключи на 20 декември 2016 г. (вторник).

Съгласно Постановление № 269 от 27.10.2016 г. на Министерския съвет към пенсиите за месец декември ще бъде изплатена еднократна допълнителна сума в размер на 40.00 лв. на пенсионерите, на които пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях, е в размер до 300.00 лв. включително. Очаква се от помощта ще се възползват над 1,2 млн. възрастни хора у нас.

Бившият вицепремиер и ексминистър на на труда и социалната политика Ивайло Калфин бе предложил, преди да си хвърли оставката,  да бъдат отделени 50 млн. лева за коледни добавки на възрастните хора с най-ниски пенсии. Според него тогава тези добавки зависят от моментното състояние на бюджета. Те са еднократни и се вадят от него. През последните Великден и Коледа бяха отделени по 50 милиона лева. За Великден 1 230 000 възрастни с пенсии до 286 лева, колкото е линията на бедността, получиха по 40 лева над пенсиите си.

Според опозицията в парламента пари за коледни добавки на пенсионерите финансовият министър Владислав Горанов е решил да отпусне, за да не слуша от сутрин до вечер упреци както от различни политически сили в парламента, но така и по медиите по този проблем.На въпрос на същите тези медии в парламента за къщата, която гради в престижен район на столицата и която струва милиони, министърът предпочете да не отговори. Просто се направи, че не чува…

Изплащането на пенсиите чрез пощенските станции ще бъде извършено съобразно изготвен график, който ще бъде предварително обявен във всяка пощенска станция. Преводите на сумите за декемврийските пенсии по сметки на пенсионерите, които получават пенсиите си по банков път, ще бъдат извършени на 7-ми декември 2016 г.

 

Кольо ЗЛАТАНСКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *