Добра е реколтата на плодове и зеленчуци

При почти всички наблюдавани пролетни култури, с изключение на картофите и Ориенталския тютюн, се отчитат по-високи средни добиви спрямо година по-рано. Това допринася за нарастване на продукцията от пролетен ечемик, дини, пъпеши, фасул, фуражен и градински грах в границите от 27,5% до над три пъти.Добра е реколтата на плодове и зеленчуци.

Резултат с изображение за плодове и зеленчуци

Поради по-късно прибиране на реколтата, производството на картофи, домати, пипер и Ориенталски тютюн изостава с между 7,8% и 38,6% на годишна база.

През юли прибраните количества от повечето наблюдавани трайни насаждения и етерично-маслени култури са в диапазона от 17% (череши) до 77,8% (круши) под нивата отпреди една година. Намалението е в резултат на по-малкото реколтирани площи до момента (с изключение на маслодайната роза), в съчетание с по-ниски средни добиви при някой култури. От друга страна, продукцията от ягоди, праскови, сливи и лавандула надхвърля миналогодишната с между 2,8% и 57,4%.

По отношение на цените на тържищата в страната се наблюдава покачване на средните цени на едро на ябълки, пресни картофи, череши и оранжерийни домати в границите от 2% до 11% спрямо предходната седмица /по данни към 12 юли/.

Предлагането на едро на зелен пипер, пресни картофи и оранжерийни домати е на цени, с между 7% и 26,8% по-високи на годишна база. От друга страна, ябълките са поевтинели с 38%, информира economynews.bg.

zoon_sss

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *