Договориха частична ”национализация”

Професионалните фондове ще продължат да работят, а към НОИ ще се прехвърлят само средствата на тези, на които им предстои да се пенсионират до 2014 година.Това съобщи изпълнителният директор на ПОК „Доверие“ Даниела Петкова на пресконференция в Министерския съвет след среща на представители на пенсионните фондове с премиера, на която са присъствали и синдикатите, предаде БТА.

По думите на Петкова предложението е направено, защото фондовете признават, че пенсиониралите се до 2014 година няма да получат такава пенсия, каквато е от солидарното пенсиониране.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров каза, че индивидуалните партиди на тези работници, коитоще се пенсионират от 2011 г. до 2013 г. включително, ще се прехвърлят в НОИ.

Малко над 100 млн. лева са парите, които ще се прехвърлят към НОИ от професионалните пенсионни фондове по първоначални данни, каза министърът на финансите Симеон Дянков, предаде „Фокус”. Пенсионните фондове смятат, че тези пари ги имат в брой и няма да се налага да променят инвестиционната си политика.

Днешната дискусия при премиера показа, че за всички правилното е това решение, което гарантира стабилност на системата и финансова сигурност на пенсионните доходи на населението, смята Даниела Петкова.
Същото каза и самият премиер: за правителството е важна стабилността на пенсионната система и на частните фондове.
Бойко Борисов обяви още, че е поискал информация за работодатели, осигурявали на минимална заплата своите работници в професионалните пенсионни фондове.
Искам публично, на едно табло да се сложат, кои са, всъщност това е и сивата икономика, каза той, цитиран от „Фокус“.
През 2000 година е приет законът, според който от 1 януари 2011 година се увеличава възрастта за пенсиониране на категорийните работници с три години, заяви още Борисов. По думите му правителството няма вина за заложения грешен модел.
Следобед на среща в Министерството на финансите ще бъдат решени технически въпроси, свързани с прехвърлянето на партидите на категорийните работници, които ще се пенсионират в следващите три години, категоричен е премиерът.
Следващия понеделник ще има нова среща на министър-председателя със синдикатите и представители на пенсионните фондове.
По-рано днес Тристранният съвет и правителството отложиха разглежданетона промените в Кодекса за социално осигуряване.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *