Договор с консултант за въглищните ни централи е подписал БЕХ

Договор само преди няколко дни е подписал Българският енергиен холдинг /БЕХ/ с международен консултант, който да разработи механизъм за капацитет, както предвижда европейското законодателство, по отношение на централите, които произвеждат електрическа енергия от въглища. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която участва вчера  в София в събрание по случай националното честване на Деня на миньора. По традиция то се прави в деня на Успението на Свети Йоан Рилски, покровител на миньорите и на всички българи.
До края на октомври този механизъм трябва да бъде нотифициран пред Европейската комисия, посочи Петкова и изрази надежда тя да одобри механизма, който ще предложим. Така ще дадем една много по-голяма устойчивост на развитието на въгледобива в страната и гаранция за нашата енергийна сигурност, посочи министър Теменужка Петкова пред присъстващите.
Министър Петкова, както и други участници, благодари на всички заети в минерално-суровинната индустрия за професионализма и труда им. Индустрията е отрасъл от българската икономика със стратегическо значение и в основата на редица други отрасли. Тя формира близо 5 процента от БВП. Пряко заетите в нея са близо 22 000 души, а непряко ангажираните са близо 120 000.
Едно от най-големите предизвикателства пред минерално-суровинната индустрия е свързано с развитието на въгледобива, посочи Петкова. Централите, които произвеждат електрическа енергия от въглища, формират 46 процента от производството й в страната, което е пряко свързано и с националната и енергийната ни сигурност. По думите й е необходимо да съхраним въгледобива в страната, за да може той да продължи да бъде гръбнакът на българската електроенергетика.
В момента се работи и по енергийната стратегия на страната до 2030 г., с хоризонт до 2050-та, в която отново е акцентирано върху развитието на въгледобива.
Петкова напомни и законодателните промени за инкриминиране на незаконния добив и че проблемът вече е преодолян. По думите й, на ход са отново промени в закона за подземните богатства, които целят да бъде устойчиво развитието на сектора и да се даде гаранция за инвестициите.
Петкова увери присъстващите, че развитието на минерално-суровинната индустрия е приоритет за правителството.
България направи много голям принос към европейската минна индустрия миналата година в контекста на българското председателство на Съвета на ЕС, каза в поздравлението си заместник-председателят на Евромин Роман Щифтнер.
В рамките на честването днес се награждават изявени компании от минерално-суровинната индустрия у нас за постижения в бранша.
Министър Теменужка Петкова коментира и темата за АЕЦ „Белене“ пред журналисти, напомняйки, че до края на деня – понеделник, изтича срокът за подаване на заявления за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор за проекта. Тя коментира, че 19 август не е „сакрална дата“, а е началото на същинската част от процедурата за избор на стратегически инвеститор. Предстои да се определи „кратка листа“ от компании, с които се прецени да се водят преговори.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *