Онлайн банкирането закрива хиляди работни места в Германия

Вчера немският банков гигант Дойче банк обяви своята стратегия да затвори близо 200 свои клона в страната, причини: мерки за икономии и преориентиране към е-банкиране. Това предаде в своята икономическа емисия Българската телеграхна агенция/БТА/.
Според списък, публикуван на сайта на банката, над една четвърт от клоновете на банката в страната – 188 от общо 723 – ще бъде закрита или „влята в по-големи обекти“, съобщват от пресцентъра на банката.
Най-тежко е засегната провинция Северен Рейн-Вестфалия. Решението е част от инициатива за икономии на банката, чиито акции силно поевтиняха от началото годината и пазарната й капитализация спадна до около 18 милиарда долара.
Кристиан Зевинг, оглавяващ подразделението за частни и търговски клиенти, заявява, че закриванията са свързани със засиления клиентски интерес към онлайн банкирането и че до година 2020 банката ще инвестира 750 милиона евро в цифровите си услуги.
През юни банката обяви намерението си да закрие в Германия 3000 работни места, от които 2500 ще засегнат бизнеса с частни и търговски клиенти, припомня ДПА.

С концепцията за развитието на т.н. смарт банки явно класическото банкиране от епохата „гише-човек“ все по-бързо отива в историята, твърдят експерти от бранша.

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *