Рекорд за долари-менте са конфискувани в Перу

Рекорд за долари-менте са конфискувани в Перу при съвместна операция на американски и перуански правоохранителни органи в град Лима При акцията са иззети рекордна партида фалшиви долари, предадоха ТАСС и Асошиейтед прес.

По информация на тайните служби на САЩ, става дума за 30 милиона фалшиви долара и 50 хиляди фалшиви евро. Те са били произведени в шест отделни цеха за производство на фалшиви банкноти. Фалшификаторите са имали на разположение 8 многоцветни печатарски машини, с които са извършвали нелегалната дейност.
Операцията в Лима е проведена на 15 ноември под кодовото име „Залез“. В нея са участвали 1,5 хиляди полицаи от Перу, които са имали 54 заповеди за обиск. Арестувани са 48 души.

Конфискувани са подправени долари на стойност 30 милиона и 50 000 фалшиви евро. При операцията в три перуански града са арестувани 47 перуанци и 2 еквадорци.
Перу е най-големият производител и разпространител на фалшиви американски банкноти в света. От южноамериканската страната идват около 60 процента от близо 3-те милиарда фалшиви долари, които са в обращение в света.

Добрият фалшификат е твърде скъпо удоволствие и не е залък за устата на всеки мераклия за лесна и бърза печалба . Само отличен специалист  е в състояние да направи матрицата, а това понякога това може да отнеме месеци, дори година. После идва търсенето на способи за преодоляване на останалите защити като холограмна и метална лента, водни знаци, вградени елементи в гравюрата, вдлъбнати или изпъкнали точки и означения на номинала. Най-трудно се уцелва хартията, която е фактически неподправяема. Хартия за банкноти се произвежда само на няколко места в света и фабриките се охраняват почти като оръжейни заводи или поделения на НАСА. Технологията на хартията за банкнотите също се пази в абсолютна тайна, споменават се само различните съставки – хартия, целулоза, известен процент естествен лен и други. След всички тези разходи и труд, в повечето случаи става дума за организирана голяма група от хора и специалисти в различни области, фабшивите долари  трябва да се произвеждат в особено големи количества и да се пласират по целия свят, и то при добър рандеман – например над 30-40 процента от стойността на истинския купюр, за да си заслужава рисковете от една страна, а от дуруга –  печалбата да покрие разходите и да остане за евентуални последващи операции.

 

Ели ЯНЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *