Доларът е новата единица мярка на страха

Доларът тръгна нагоре, но неговото поскъпване след убедителната победа на Доналд Тръмп на президентските избори  в САЩ  не бива да се приема задължително като ясен и категоричен знак за доверие на пазарите. Нещо повече: Най-търгуваната валута в световен мащаб се превърна в мярка за страха, пише агенция Bloomberg. Това е мнението на Хюн Сон Шин, ръководител «Изследвания“ в Банката за международни разплащания. По-силният долар може да потисне търсенето на кредит, докато отразява спадналия инвеститорски апетит към рискови активи, пише Шин в доклад, публикуван от Банката за международни разплащания (BIS).
Изследването обръща внимание на това, че поскъпването на долара след победата на Доналд Тръмп в президентските избори в САЩ не трябва да бъде интерпретирано като ясен знак за доверие на пазарите. Да не забравяме,  че в първия ден след победата на Тръмп доларът се срина, а  инвеститорите потърсиха спасение в сигурното злато. Валутните пазари бяха подготвени за победа на Клинтън, затова и шокът беше сериозен: цената на долара спрямо еврото се срина с  почти 3%.

Поскъпване на еврото спрямо долара и ръст на доходностите по облигациите заплашиха опитите на Европейската централна банка /ЕЦБ/ да предпази крехкото възстановяване на еврозоната. Сега банката се подготвя за следващото си заседание на 8 декември, като тогава пазарите очакват да видят дали срокът на програмата за изкупуване на активи ще бъде удължен.

Европейски експерти изказаха и загриженост,  че по-скъпото евро може и да не донесе нещо хубаво за еврозоната, тъй като все още има голяма несигурност около икономическите планове на Тръмп.

После пазарите се поуспокоиха. Причината е, че  до днес  Донълд Тръмп е дал само едно пространно интервю като президент и не е споделил икономическите си планове като ръководител на американската администрация. Преди това обаче като кандидат за Белия дом той критикуваше  сериозно политиката на държавния резерв, но сега вече твърди, че няма да прави промени на шефското място в резерва преди да изтече настоящия мандат.

 

Съветът на валутните експерти – да не се купуват долари в онези дни, беше чут, но имаше и съвети, че дори да имате инвестици тъкмо в тази валута, не трябва да изпадате в паника. Защото докато се усети чувствително  по-евтиният долар, той вече беше започнал да възстановява позициите си на пазарите.

 

Кольо ЗЛАТАНСКИ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *