Доларът напредна срещу останалите валути

Единната валута сутринта се разменяше за 1.2575 при спад вчера до 1.2545, най-ниска стойност след юли 2010 година. Това е и първоначалната подкрепа преди психологическите нива от 1.25. Само пробив над вече бившите дъна около 1.2625-1.2640 биха възвърнали отчасти стабилността на еврото в краткосрочен план.
Европейските лидери не оповестиха нови конкретни мерки за разрешаване на кризата след срещата вчера. Според дилърите техните коментари само са показали разделението сред политиците.
Отделни официални лица съобщават, че членките на еврозоната са били предупредени да подготвят резервен план в случай, че Гърция излезе от еврото. Според Германската централна банка една такава възможност би тествала устоите на съюза, но е управляема.
Предлагащият сигурност долар напредна срещу останалите валути, но още по-добре от него се представя йената. Двойката долар/йена днес е 79.45 при връх във вторник на 80.08. Кросът евро/йена обаче слезе под 100 и удари в сряда 4-месечно дъно от 99.53.
Австралийският долар е под натиск на нива от 0.9757 срещу зелените пари и 77.56 срещу йената, след 6-месечните дъна при 0.9690 и 76.90. Специалисти предупреждават, че пазарите ще останат волатилни в дните до изборите в Гърция през следващия месец.
След това или настроенията ще се подобрят, ако новото гръцко правителство се ангажира с програмата на ЕС, или финансовите условия ще се влошат още повече, заради вероятността от излизане на Гърция от еврозоната. Кой от двата варианта ще се развие е трудно да се каже, но непосредствено излизане на Гърция е малко вероятно просто защото и двете страни ще загубят много.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *