Доналд Тръмп е продал всичките си акции

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп е продал през юни всичките акции, които притежава в компании, съобщи говорителят му Джейсън Милър, цитиран от Ройтерс.Тръмп имаше дялово участие в технологичните компании Епъл (Apple Inc), Майкрософт (Microsoft Corp) и банка Джей Пи Морган (JP Morgan). Първите си бизнес сделки Доналд прави в „Тръмп Организейшън“ на 28-годишна възраст (1974 г.) в Манхатън. Той бързо става известен в града със самовлюбеното си отношение, но и с готовността за поемане на рискове. През 1980-те Тръмп обособява направленията на своите сделки с недвижими имоти – хотели и бизнес сгради в Ню Йорк Сити. Скоро след построяването на Тръмп Тауър той вече е считан за един от най-популярните богаташи в САЩ. Печели популярност със своето приятелско отношение към всички негови служители, независимо от тяхната позиция в рамките на компанията. През март 2004 г. Доналд Тръмп е избран от американските граждани за най-обичан милиардер.

В началото на кандидат-президентската си кампания той вече е от хората, които имат богат опит с парите и бизнеса. Това е човек, на който определено можем да се довeрим относно финансите ни – често ни съветват експерти от САЩ. След като веднъж фалира, Тръмп успява отново да натрупа състояние от милиарди. Така на  69-тия си рожден ден той вече се чувства подготвен да управлява Съединените щати и се включва в президентската надпревара. И както се вижда, пак добре  си е преценил шансовете и рисковете – спечели убедително над смятаната от мнозина фаворитка Хилари Клинтън.

Говорителят му Милър даде обширна информация в имейла, че Тръмп е продал всичките си акции, но не е  отговорил на въпросите какво е направил с парите от продажбите и дали се е оттеглил и от други инвестиции. Не е предоставена документация за продажбите. По правилата на Службата за правителствена етика на САЩ Тръмп ще трябва да публикува данни за финансовото си състояние до май 2018 година. Президентите на САЩ обаче правят традиционно това още в първата година от стъпването си в длъжност.
Продажбата на акциите ще намали вероятността Тръмп да влезе в конфликт на интереси, когато замени на поста Барак Обама на 20 януари 2017 година. Остават обаче притесненията, свързани с личните бизнес начинания на Тръмп и семейството му, които включват хотели и голф комплекси от Панама до Шотландия, отбелязва Ройтерс.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *