Доналд Тръмп предприема мерки срещу нелегалната емиграция

Президентът на САЩ подписа управленски укази в сряда, за да отговори положително на своите планове за намаляване на нелегалната емиграция в страната. Едно от действията, на които президентът държи е физическото изграждане на стена на южната граница на страната.

Както не веднъж Доналд Тръмп подчертаваше, че ще положи активни политики спрямо „лошите, мнение изказано от него, които нямат място в Америка. При това Тръмп има за цел този процес да бъде ускорен и да даде резултат бързо и скоро. Според новоизбраният президент на САЩ, съществува сериозен проблем на границата с Мексико, който е бил неглижиран с десетилетия. Тук става дума не само за нелегални мексиканци, но и за такива от други страни от региона на Централна Америка. Важен акцент в този контекст е взаимодействието с Мексико по отношение на противодействието на нелегалната миграция и картелите за наркотици.

Американският президент е убеден, че тази политика ще повлияе положително и на двете страни, САЩ и Мексико, включително и в икономически план. Според Тръмп държава без добре поддържани граници не е държава и затова той ще направи така, че Америка отново да има своите надеждни и сигурни граници. Доколкото става ясно от изявления на прес службата на Белия дом, стената на границата с Мексико може да започне да се прави преди да постъпят средства от където и да било, включително и от Мексико. Според същата информация, президентът Тръмп работи съвместно с представители на Конгреса, за да се проучат възможности това да започне да се осъществява.

Интересна идея се предлага от новата администрация да се построят специални съоражения за временно пребиваване на емигранти, които изчакват решение за тяхният последващ статус. Тръмп иска да наеме допълнително около 10000 емиграционни служители и около 4-5000 гранични служители. Президентът предлага и ежеседмичен доклад за криминални актове извършвани от нелгални чужденци. Друга стъпка в същия контекст е прокарването на заповед за блокиране на бежанци от Сирия, които да бъда настанявани в САЩ.  Предвиждат се мерки по наблюдение за хора пристигащи от Иран, Ирак, Судан, Либия, Сирия, Сомалия, Йемен и някои други страни. Очевидно новата американска администрация наистина ще погледне сериозно на въпросите свързани с потока на нелегално влизащи в страната хора и проблемите произтичащи от процесите, които текат на границата с Мексико.

 

 

Митко ДИНКОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *