Допълнителен граничен контрол спира турския износ към Европа

Допълнителен граничен контрол от страна на Европейския съюз бави турския износ към Европа на границите с България и Гърция, а стока за милиони долари в турските тирове не може да стигне до клиентите, пише днес турският в. „Дюня“.Публикацията е озаглавена „ЕС прекъсва турския износ чрез комисия на Капъкуле“. Изданието посочва огромните опашки, които се образуват напоследък на турските пунтове към Европа. Вестникът припомня, че 50 процента от турския износ е предназначен за европейския пазар, а годишно над един милион турски тирове пътуват до държавите от ЕС.
Дългите опашки от камиони не са новост по границата, посочва „Дюня“, но според вестника сегашната ситуация е различна.
„Причината за опашката този път е „съзнателно забавяне“. Комисия, изпратена от властите на ЕС, е започнала да извършва допълнителен контрол на пунктовете“, пише изданието.
Вестникът цитира председателя на управителния съвет на Асоциацията на турските международни превозвачи Фатих Шенер, според когото комисията от ЕС на границата „сякаш умишлено задушава“ турските превозвачи. По думите му всеки ден под различен предлог процедурите по преминаване на границата се бавят все повече на митницата на Капитан Андреево и Лесово към България и на Кипи към Гърция.
Шенер призова Европейската комисия и турските власти да предприемат действия за спешно увеличаване на капацитета на пунктовете към ЕС, които по думите му са се превърнали „почти в бариери“.

Турция заема петото място сред търговските партньори на Европейския съюз през изминалата 2016 г., посочва доклад на Евростат. Правото на свободна търговия включва също правото на свободен транзит през територията на ЕС, Европейското икономическо пространство /ЕИП/ и Турция. Щом дадена стока влезе в съюза, дори и да е произведена извън ЕС, тя може да бъде свободно транспортирана на цялата му територия. Съществуват и общоприетите ограничения. Те могат да бъдат налагани на продукти, ако те вредят на обществения интерес — най-вече по причини, свързани със защитата на здравето и живота на хора, животни или растения, опазването на околната среда, обществената сигурност или обществения морал. Правителствата трябва да докажат, че такива ограничения на свободното движение са оправдани и пропорционални, като например подлагането на предварителни процедури по разрешаване на някои продукти, които представляват реален риск за човешкото здраве.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *