Доходът от ВЕИ пада драстично от днес, 18 септември

Считано от днес, 18 септември, доходът от всички опериращи инсталации за производство на енергия от възобновяеми източници пада значително.
На закрито заседание в петък енергийният регулатор (ДКЕВР) реши драстично да ореже цените за енергия, произведена от възобновяеми източници.
Доходите на всички ветроенергийни паркове ще бъдат намалени с 10%, на фотоволтаични инсталации отпреди 2011 г. с 20%, а фотоволтаичните инсталации, които за започнали работа тази година ще загубят 39% от доходите си.
Бизнесът негодува
С това решение държавата „води към фалит милиарди инвестиции и рискува да предизвика криза в банковия сектор“, алармират от Българска ветроенергийна асоциация (БГВЕА).
Корекцията е налице, въпреки че законът за енергия от възобновяеми източници (ЗЕВИ) гарантира на инвеститорите фиксиран доход за следващите 12 до 20 години, допълват от там.
Тези драстични намаления ще доведат мнозинството от съществуващите инсталации до фалит и това важи с особена сила за малките и средни предприятия, които са дръзнали да предприемат тази инвестиция. Със загуба на доход от 10% до 39% повечето фирми вече няма да могат да покриват вноските по кредитите си, твърдят от там.
Това означава, че няколко милиарда български и чуждестранни инвестиции и стотици от новосъздадените зелени работни места са унищожени в един миг.
Освен това, предстои да се сблъскаме с последиците от това решение и за банковия сектор в България. Досега банките в страната показваха стабилност и изглеждаха незасегнати от финансовата криза в региона, но с фалита на производителите на енергия от възобновяеми източници, банките ще се озоват с огромна сума лоши кредити. Със своите действия правителството рискува да вкара българската бакова система и икономиката на страната в катастрофална криза, пише още в позицията на асоциацията.
Крайните действия, предприети от правителството, подкопават доверието и надеждността на България като европейска дестинация за инвестиции. На инвеститорите, които се довериха на върховенството на закона и последователност от страна на правителството, бе обещана добра възвръщаемост, ако те са готови да инвестират в България и да създадат работни места. Но доверието на инвеститори, които са вложили пари в проекти, които се изплащат за повече от десетилетие, бе предадено за един ден, продължават от там.
„Посланието до всеки инвеститор, в който и да е сектор в България, е ясно: това, което законът ви обещава днес, може да бъде отменено със задна дата утре. Да инвестираш в България вече не означава да инвестираш в стабилен, надежден Европейски пазар, а по-скоро в неуправляем, хаотичен пазар, където всеки инвеститор зависи от прищевките на непрозрачно и потайно управление“, казва Себастиан Ньотликс, изпълнителен директор на БГВЕА.
В своето решение, регулаторът маскира ретроактивното орязване на доходи като такси, необходими за преодоляване на трудностите по интегриране на непостоянните възобновяеми източници на енергия към електроенергийната мрежа.
„Това не е нищо друго, освен евтино и зле скроено оправдание от страна на регулатора. Само един пример е достъчен, за да стане ясно колко лишено от логика е това оправдание. Фотоволтаичен проект, който е построен през юни 2012г. ще плаща такса от 232.64 лева на мегаватчас, докато технически идентичен проект, построен три месеца по-късно ще заплаща 2.27 лева или повече от 100 пъти по-малко. Ангел Семерджиев трябва да се засрами, че е поставил подписа си под толкова очевидна лъжа. Г-н Семерджиев допуска регулаторът да бъде използван, за да налага политически решения и да саботира и подкопава закона“, коментира още г-н Ньотликс, добавяйки:
„Правителството трябва да се запита кои са инвеститорите в тези проекти, защото това са същите пенсионни фондове, застрахователни компании и банки, които инвестират и в недвижимо имущество и инфраструктура, които строят търговски центрове и бизнес паркове. Това са същите инвеститори, на които правителството иска да продаде облигации или държавни дялове в компании. И в петък вечер, правителството много ясно и силно каза на същите тези инвеститори, че те не могат да вярват на закони или обещания от правителството. Самото правителство демонстрира, че в България можете да бъдете безнаказано подведен за условията на инвестиране и инвестицията ви да бъде унищожена зад затворени врати за една петък вечер.
БГВЕА твърдо вярва, че тези действия, които заплашват да съсипят цял един сектор на българската икономика и да застрашат финансовата стабилност и надеждност на страната са незаконосъобразни и много опасни.
Асоциацията обяви, че ще прибегне до всички възможни действия по съдебен ред, за да се пребори с тези действия.

 

finansi

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *