До две години 13% от медиците имат планове да емигрират

Лекарите във възрастовата група между 30 и 39 години са по-малко от 40 на сто от тези в групата – 50-60 години.
Това е обобщението на резултатите от съвместно проучване на Институт „Отворено общество“, Български лекарски съюз и Българската асоциация на специалистите по здравни грижи, което беше представено на медиите.
Анкетно проучване в болничната и доболничната помощ сред над 1000 анкетирани показва, че намерение да си потърсят работа в чужбина през следващите две години заявяват 13 процента от лекарите и медицинските сестри. 20 процента от анкетираните медицински специалисти заявяват принципна нагласа без конкретни срокове да заминат един ден в чужбина.
По данни на Българския лекарски съюз в България има 32 хил. работещи лекари, от които на година средно заминават по 507 души в чужбина. От Асоциацията на специалистите по здравни грижи(медицински сестри, акушерки и рехабилитатори) посочват, че броят им е 47 хил. като само през 2011 година 1293 са напуснали страната.
Ръководителят на проекта Боян Захариев от „Отворено общество“ коментира разпределението по региони на лекарите в страната. Той посочи, че 29 процента от лекарите са съсредоточени в София, 50 на сто са регистрирани в София град, Пловдив и Варна. Останалата част се разпределя в другите градове.
В София работят и най-много медицински сестри(21.5 на сто), но разпределeнието в останалите градове е по-равномерно.
Повечето лекари са жени – 55.6 на сто и предимно във възрастовия диапазон 46-60 години(48.4 на сто). Едва 5 на сто от медиците в България са под 30 години.
При мединските сестри ситуацията е подобна – 45 процента са между 46 и 60 години.
Миграция на лекарите
Боян Захариев уточни, че е по-коректно да се използва думата „миграция“ вместо „емиграция“, защото много от медиците заминават временно, пускат си дълъг неплатен отпуск или често се връщат за кратко в България.
От страната излизат предимно специалисти по обща медицина, анестезиолози, хирурзи и акушери.
Предпочитани държави за работа от тях са Великобритания, Германия и Франция. Медицинските сестри отиват на работа най-често във Великобритания, Италия и Испания.
Причините
Над 70 процента от анкетираните посочват, че по-високото заплащане е основна мотивация за смяната на държавата. Като допълнителни фактори те посочват по-добрите условия на труд, по-високия стандарт на живот или владеенето на езика.
Медицинските специалисти имат реалистични очаквания по отношение на дохода, коментира Захариев. В зависимост от квалификацията те се надяват да получават между 1350 и 5 хил. евро заплата.
Сред нещата, които разочароват медицинските специалисти в България, се нареждат дисбаланс в заплащането по специалности, вече регистрираната липса на други медицински специалисти, която спъва работата на останалите, недостига на средства и консумативи, липсата на модерно оборудване в българските болници.
Минка Василева, която е председател на Българската асоциация на специалистите по здравни грижи, каза, че голяма роля за емиграцията на сестрите играе унизителното отношение към съсловието. То идва както от страна на обществото, което възприема сестринската професия като придатък към лекарската, така и от самите лекари.
По думите на Василева от всички 1993 медицински страни, напуснали миналата година страната, само една трета са успели да получат признание на образованието в чужбина, останалите са предпочели да станат болногледачи.
Изследването е проведено сред ръководители на 130 лечебни заведения в периода септември-окстомври 2011 г.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *