До края на месеца златото може да скочи до 1900 долара

Тази прогноза идва на фона на втората поредна седмица, през която благородният метал поевтинява.
Анализаторите на банката базират своите очаквания на третата програма за количествени улеснения (QE3), с която Федералният резерв на САЩ (Фед) започна да купува ипотечни облигации за 40 млрд. долара всеки месец. През първите 50 дни от стартирането на предишните две програми, златото поскъпваше средно с 15%.
В доклада на Deutsche Bank обаче се посочва, че спадът на цената на метала през последните седмици означава, че ефектът от QE3 утихва много по-бързо. Банката предупреди също, че през следващите месеци можем да очакваме доста волатилна търговия и цената да се движи в по-широки граници. „Очакваме цената на златото през следващите няколко месеца да се движи в по-широки граници, тъй като се наблюдава вакуум при действията на правителствата както на САЩ, така и на Китай“, се казва в доклада.
Вчера златото отбеляза дневен спад от 1.3% в цената до 1 721 долара за тройунция. В началото на месеца жълтият  метал  регистрира едногодишен рекорд при 1812 долара за тройунция, който беше кулминацията на едномесечния непрестанен ръст в цената. През следващите две седмици цената падна с 5% до сегашните си нива.

Финанси

.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *