До края на месеца се очакват нови регулации за небанковите финансови институции

До края на октомври би трябвало да са готови нови регулации за небанковите финансови институции, които отпускат кредити, като законовите промени се очаква да бъдат приети още преди одобряването на държавния бюджет за следващата година, съобщи по Нова телевизия председателят на комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев от ДПС. Той добави, че вече са взети становищата от асоциацията на банките, предстоят финални съгласувания с БНБ.

Според Цонев от 2007 година насам, броят на небанковите дружествата, отпускащи кредити се е утроил и те вече са 157. В повечето случаи те отпуска суми под 400 лева, които не попадат под регулацията на закона за потребителския кредит, хората се загробват с тежки лихви и наказателни лихви.

Председателят на бюджетната комисия посочи, че сега има регистрационен режим за небанковите финансови институции, а идеите са да се мине към лицензиране. Той изрази и мнение, че е нужно да се завишат изискванията по отношение на собствения капитал и капиталът, който могат да раздават като кредити.

Йордан Цонев посочи, че се готвят и промени свързани с регулациите между банките и кредитополучателите за потребителските и ипотечните кредите. „Има две предложения, който трябва да се обсъдят с търговските банки и тогава ще ги обявим, каза Цонев.

До края на седмицата в парламента ще бъде внесен проектозакон за офшорните фирми, който регламентира участието им в обществени поръчки и включва 20 забрани за това в кои сфери не могат да участват офшорки, каза Цонев по ТВ7.Депутатите подготвят и закон за монополите, който имат за цел да освободи потребителите от зависимостта им от мобилни оператори, електроразпределителни дружества и топлофикации. Законовите мерки срещу монополите ще бъдат гласувани до Нова година, ангажира се Йордан Цонев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *