До края на 2013 г. има опасност да загубим 800 милиона евро

До края на миналата година разплащането е на ниво 36%, подчерта той. „Времето напредва, а темповете са абсолютно незадоволителни и има реална опасност България да не усвои 25% от фондовете, които й се полагат, при това в условията на тежка икономическа и финансова криза“, коментира Станишев.
Той припомни думи на бившия премиер Бойко Борисов: „На тях им ги спираха, на нас ни ги пускат и ще усвоим 100% от парите.“ Лъжа, заяви Сергей Станишев и припомни, че писмени документални отговори от всяко министерство са предоставени на медиите. Няма нито една програма, по която да са ни били спрени европейските средства, каза лидерът на БСП.
Към началото на есента на 2009 г. по статистика на европейските институции България се намираше на 12-14-то място по усвояемост по трите основни фонда, намираше се в златната среда, въпреки че бяхме най-новата страна-членка на ЕС, заяви Станишев.
„Второ – в момента преживяваме тежка криза в усвояването на средствата от европейските програми. До края на 2012 г. формално за изплатени 36% от общия обем. Ножицата между изплатените и сертифицираните от ЕК средства нараства неимоверно“, каза Станишев. През януари 2010 г. разликата е 478 милиона лв., подчерта той. Към февруари 2013 г., в края на мандата на Борисов, преди да бъде свален от протестите, тази ножица нараства на 2 милиарда 164 милиона лв., добави Станишев. Какво правим, ако не бъдат усвоени, пита Станишев.
„България в момента е на опашката по усвояване на средствата – на 24 място с 44% средно усвояване при средно за ЕС – 55%. Това е пряк резултат от правителството на г-н Борисов“, каза Станишев.
В нашия мандат не са губени средства, подчерта той и даде пример, че по време на бившия министър на земеделието Мирослав Найденов „вече безвъзвратно са загубени, пропилени, пропуснати 110 милиона евро, има опасност до края на програмния период да бъдат загубени още 80 милиона евро“. Това е в резултат на бездействието, каза Станишев.
До края на 2013 г. по всички европейски програми има опасност да загубим безвъзвратно 800 милиона евро, предупреди той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *