ДПС ще подкрепи Калфин на балотаж

Това обяви лидерът на ДПС Ахмед Доган. Той бе категоричен, че ДПС не иска нищо в замяна на подкрепата.
Основният недъг на целия преход е, че много случайни хора влизат в политиката. Случайните личности са един от най-големите бичове на този измъчен преход. И за голямо съжаление продължават да се възпроизвеждат, подчерта Ахмед Доган.
Най-важният въпрос във връзка с тези избори е страхът в различни региони, натискът, рекетът, заплахите, използването на голяма част от държавния апарат за манипулиране, за насочване, за поставяне на условия, които почти не са изпълнени от конкретни граждани в различните региони. За нас това е не само в рамките на категорията „Тревожност”, но и ново явление във връзка с целия преходен етап на страната в последните 20 години. Затова сме решени да направим всичко необходимо да спрем тази некомпетентна политика, която се води от страна на управляващите на централно и местно равнище, да кажем „Стоп” на пропадането на страната в редица направления, най-вече икономическо, защото ако не се намери ключ за решение на тези въпроси, може би след 1-2 години вече ще бъде много късно. Изходът за спасението виждаме в предсрочни парламентарни избори, докато не получим аргументи, които да ни убедят в обратното. Само след няколко години ще се срамуваме да обясняваме на децата си как и защо сме допуснали сега управляващите да заемат такава позиция в държавата, коментира Доган. Той определи резултатите на ГЕРБ на тези избори като провал. Според него изборът на Росен Плевнелиев за президент не вещае нищо добро.
Лидерът на ДПС очерта профила на необходимия за страната президент: Президентът на страната трябва да гарантира мира, спокойствието и сигурността на гражданите и страната. В рамките на неговите компетенции, зададени от Конституцията, той трябва да бъде един от гарантите на необратимостта на демократичния процес. Последните 2 години виждаме тенденции, наблюдаваме явления, които поставят под въпрос необратимостта на демократичната система в страната. Третият важен критерий за профила на президента е, че той не трябва да бъде пасивен наблюдател на политическия живот и на цялостния обществено-политически живот, включително и икономически, а да се яви ключ, портал чрез лобиране да бъде съсубект за привличане на необходимите инвестиции в страната.
Явно нощта е бременна с нови тенденции, с нови оценки, самооценки, явления, дори бих казал и неидентифицирани феномени в политиката, каза още Ахмед Доган. ДПС отчете, че в 50 общини партията печели на първи тур или се явява на балотаж с много добри възможности за втория тур. Първоначалният анализ на ДПС показва, че партията запазва позицията си в местната власт с тенденция за разширяването й.
Лидерът на ДПС отправи специални благодарности на избирателите и партийния актив за победата в Кърджали: Направи ни впечатление, че някои от управляващите не познава географията на страната, защото Черноочене не се намира в друга област, а в Кърджали.
Относно обявения от ГЕРБ балотаж в Черноочене, Лютви Местан коментира: Бих попитал – за цветните сънища на Цветанов ли говорим или за политически реалности? Изглежда Цветанов и ГЕРБ продължават да бъркат желаното с реалното. ГЕРБ на балотаж в Черноочене може, ако меракът беше като моженето, а явно, че по отношение на моженето ГЕРБ никак ги няма. Доган бе категоричен, че местният вот не е самоцел: За нас местната власт е инструмент за решаване не само на инфраструктурни проекти, включително и за използване на различни инструменти за усвояване на еврофондове. Местната власт има нова отговорност, предполагаща ново качество на осмисляне и анализ и на визия за всяка община, вече в европейски контекст. За нас вече не е достатъчно местната власт да се занимава с инфраструктурни проекти, но и да има стратегия за привличане на частни инвеститори във всяка община.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *