Драмата „Брекзит“ е пред последното си действие

На ръба на пропастта, Брюксел и Лондон продължават преговорите, за да избегнат Брекзит без споразумение, пише френският в. „Фигаро“, като отбелязва, че вчерашният телефонен разговор между британския премиер Борис Джонсън и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен не доведе до намирането на решение за риболова, равнопоставеността при конкуренцията и разрешаването на бъдещи спорове.

Британските таблоиди подготвят общественото мнение за евентуалния провал на търговските преговори с ЕС, като обвиняват Франция и нейните „неоснователни“ искания, пише френският в. „Либерасион“. По установена историческа традиция, „жабарите“ са винаги предпочитана цел, когато има нужда от някой, който да бъде обвинен, отбелязва изданието. В случай, че не бъде постигнато споразумение, доставките на лекарства могат да намалеят с до 40 на сто през трите месеца след Брекзита, пише британският в. „Телеграф“, като цитира изтекъл документ на британското правителство, разглеждащ последствията от най-лошия сценарий на развитие на преговорите с ЕС. Великобритания може да се сблъска с нарастване на цените на храните, недостиг на гориво, инфлация и обществени размирици, пише британският в. „Дейли мейл“, като цитира същия документ за последствията от евентуален Брекзит без споразумение.

Провалът на преговорите ще повиши и опасността от тероризъм, сблъсък между британски и европейски риболовни кораби, многобройни протести и контра-протести. Недостигът на лекарства за ветеринарни цели ще ограничи способността на правителството да предотвратява и контролира възможни епидемии. Документът, чиято автентичност беше потвърдена, изтече, след като премиерът Борис Джонсън заяви пред главния британски преговарящ Дейвид Фрост, че ще напусне преговорите до 48 часа, ако ЕС не се откаже от нелепите според него изисквания, които биха ограничили независимостта на Великобритания.

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *