Държавата намери 41 млн. лева за подпомагане на най-бедните

Това е тежко решение, взето от кабинета днес след сериозен дебат, и някои министри са гласували против, каза министър-председателят Марин Райков пред журналисти, цитиран от БТА. Точната сума е 40 967 604 лева, съобщи вицепремиерът по труда и социална политика Деяна Костадинова. Министърът на финансите Калин Христов каза, че от механичното съкращаване на инвестиции няма полза и затова „се обединихме, че парите ще се намерят с намаляване на парите за издръжка на всички министерства“. Парите са осигурени за сметка на намаление на разходите по бюджетите на Министерския съвет, министерствата и ведомства, както и за сметка на намаление с 19 867 000 лв. на предоставените допълнителни средства по бюджета на МРРБ за ново строителство на автомагистралите „Хемус” и „Марица”, съобщиха по-късно от МС. Те ще бъдат насочени към субсидирана заетост, финансиране на програми за обучение и заетост на безработни лица на социални помощи, както и такива, останали без работа в резултат от икономическата криза и преструктуриране на производството. Ще бъде разширен кръгът на лицата и семействата, които имат право на помощи за отопление и ще бъдат подпомогнати лицата и семействата, отглеждащи деца с трайни увреждания, допълниха от там.
„Предложението на МТСП ще бъде основната част от средствата да бъде насочена към програмите за заетост”, каза министър Костадинова, цитирана в съобщение на министерството.
„Имаме желание финансов ресурс да бъде насочен и към подкрепа за започване на самостоятелна стопанска дейност”, уточни тя. Останалите две групи, които държавата предлага да бъдат подпомогнати, са лицата, чийто доход за отпускане на енергийни помощи надхвърля максималния праг с до 10 лв., както и децата с увреждания, поясниха от МТСП. До утре групата към тристранния съвет трябва да прецени – кои от всички предложени мерки да бъдат финансирани и във вторник в 14.00 ч. ще се обсъди това предложение и на Министерски съвет в сряда да бъде окончателно финализирано, добави социалният министър. Синдикатите, които участват в тристранния съвет са на мнение, че може да бъде осигурена по-голяма сума чрез орязване на капиталови разходи или чрез емитиране на заем. КНСБ например заяви, че могат да се намерят поне 150 млн. лева. За парите на държавните фирми Междуведомствена работна група ще създаде правила за публичност и управление на риска, свързан с управлението на паричните потоци на държавните предприятия и държавните дружества, каза Марин Райков. „Ние не събираме работна група, за да узнаем колко са парите на държавните дружества, посочи той, като отбеляза, че това е въпрос на елементарна проверка. „Изработването на правила не трябва да плаши никого. Ако някой има притеснения от това, че ще бъдат въведени правила, това не говори добре” , лаконичен бе премиерът. Той посочи, че ще има яснота за парите на държавните предприятия в частните банки в момента, в който бъде направен анализът и работната група излезе с предложения за конкретни правила.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *