Държавата потушава протеста на служители в Агенцията за градушките с бонуси

Министърът на земеделието Румен Порожанов подписа спешно споразумение с директора на Агенцията за борба с градушките Ваньо Славеев и със синдикатите в понеделник, след като служители от агенцията от област Пловдив излязоха на протест с настояване да се осигури адекватно заплащане и нормални условия на труд.

Това се случва на фона на тежката метеорологична ситуация заради обилните градушки в Южна България. Служителите на агенцията от години неуспешно се опитват да поставят проблема с критично ниското си заплащане.

Подписаното споразумение предвижда допълнително материално стимулиране на работещите, обясни министър Румен Порожанов. Предвижда се те да получат еднократно пари, които да компенсират искането за увеличение на заплатите тази година. По информация на министерството става дума за 386 хил. лева общо, или средно по 500 лева на ракетострелец.

Искането на служителите е за 20% по-високи заплати. По данни на Светла Василева от КНСБ 90% от служителите получават минимална заплата. Тя поясни, че е необходима промяна в статута на работещите в Агенцията за борба с градушките, защото в момента не може да им се изплати обещаното от 20 на сто повишение на заплатите и раздаването на бонусите е единствената законова възможност за увеличение на заплатите съобразно Закона за държавния служител.

Реалното увеличение на месечните възнаграждения с 20 процента ще бъде от 1 януари 2018 г., като те ще достигат 510 лева, а впоследствие се очаква да има и още едно увеличение от 10 на сто, обясни Порожанов. Министърът се ангажира също и да се потърсят начини за исканото повишаване на възнаграждението през следващата 2018 г. В споразумението е записано и запазване като цяло на работните места на служителите по места.

Въпреки подписаното споразумение синдикатите не са сигурни, че протестите ще спрат, защото стачкуващите не са съгласували действията си с тях. В понеделник близо 100 души от двата полигона за борба с градушките в Поповица и Голям чардак обявиха гражданско неподчинение и изключиха пултовете. Така продукция за над 400 млн. лева остава незащитена от градушки независимо от лошата метеорологична прогноза. От земеделското министерство обявиха, че все пак не работят само 23 от общо над 200 ракетни площадки, информира capital.bg.

Протестиращите обясниха, че от 20 години получават обещания да им се повишат заплатите, но това не се случва. Част от протестиращите и сега бяха скептични относно обещанията за увеличение на заплатите, тъй като подобни уверения им се давали всяка година и не се изпълнявали, а се правели с цел да се изкара сезон.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *