Държавата продава квоти за 3.5 млрд. €

По тази тема вчера се проведе дискусия в Българската стопанска камара (БСК).
Засега няма яснота за какво ще бъдат изразходвани парите от търговете.Според заместник-председателя на БСК Димитър Бранков проектите, за които ще се отделят тези средства, трябва да компенсират ръста в цената на електроенергията и да целят ограничаване на емисиите.България ще получи около 3,5 млрд. евро от квотите, които енергийните централи ще трябва да купуват на организирани от нея търгове, съобщи вчера Иванка Диловска, председател на УС на Института за енергиен мениджмънт.По тази тема вчера се проведе дискусия в Българската стопанска камара (БСК).
Според Диловска увеличението на цената на електроенергията едва ли ще се повиши в пъти, а ръстът ще бъде около 20%.
Други експерти коментират, че увеличението може да е по-високо, ако досега компаниите не са обявявали реални данни за своите вредни емисии. За останалите предприятия, които влизат в схемата за търговия с емисии, ще се полагат безплатни квоти, които постепенно ще намаляват.
След като безплатните квоти се разпределят, държавата ще продава останалите на търг – на ТЕЦ-овете, на външни фирми, а приходите ще влизат в бюджета. През 2013 г. те ще получат безплатно 80% от квотите, изчислени по нови подходи. След това количеството безплатни квоти започва да намалява, докато през 2020 г. ще достигне 30%. През 2027 г. ще спре безплатното разпределяне на квоти и за тях. След тази дата всички фирми ще купуват квотите си и ще участват на търгове.
Разпределянето им вече ще се прави по едни и същи правила в целия ЕС, уточниха от Министерството на околната среда и водите. От 2013 г. ТЕЦ-овете ще плащат за вредните си емисии и ще трябва да купуват недостигащите им квоти на търг. Страната ни има възможност да поиска отлагане (дерогация), но още не е ясно какво ще се реши. Ситуацията е такава, че дори да поискаме отлагане инсталациите трябва да вложат същите средства, които биха отделили за купуване на квоти в инвестиции. Затова най-възможно е държавата да се откаже от искането си за отлагателен период за ТЕЦ-вете, каза Иванка Диловска.
До края на юли всички фирми трябва да обявят своите емисии по новите методи за периода януари 2005-декември 2008 г. или януари 2009-декември 2010 г.
Решението на ЕК се забави с четири месеца, което ще доведе до забавяне и на информацията, която всички страни членки трябва да осигурят.
До средата на юли всички фирми трябва да изпратят данни за техните емисии, а държавата да ги изпрати в ЕК до септември. Най-вероятно ще се забавим с месец-два, съобщи по-рано за „Класа” шефката на дирекцията по климата в екоминистерството Миля Димитрова.
Много малки фирми нямат капацитет да се подготвят, други не искат, каза Политими Паунова, изпълнителен директор на Българската асоциация на металургичната индустрия.
Фирмите ще се окажат в неизгодна позиция спрямо свои конкуренти от Турция, Украйна, Русия или Китай, които не участват в схемата. Само с 2 евро/тон да поскъпне хартията спрямо тази на конкурентите ни от Турция, ние ще излезем от пазара, коментираха от „Дуропак Тракия Папир”. Ще сме принудени да изнесем производството си, добавиха от фирмата.
България ще организира търговете чрез обща тръжна платформа, в която влизат по-голяма част от страните – членки на ЕС. Най-малко 50% от получените средства ще се отпускат за проекти за намаляване на емисиите, каза Боряна Каменова от екоминистерството. Важно е за какво ще отидат, единодушни са от бизнеса.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *