Държавата си върна от Баневи 182 дка земя в „Русалка“

Спорният имот е част от общо 300 декара залесена горска площ от държавния горски фонд, която е предоставена за строителствени дейности на ваканционното селище „Русалка“.
По думите на съда държавната фирма „ВС-Русалка“ не е имала право на стопанисване, както и управление на земята. Поради това собствеността ѝ не се е прехвърлила автоматично при преоубразуването на компанията в еднолично търговско дружество.
Въпреки това имотът е бил записан като актив в счетоводния баланс на „Русалка тур“. Нотариалният акт е издаден през 2009 година.
Съдът обаче постанови, че нотариалният акт е невалиден. Това води до пренесена невалидност и на договора, с който „Русалка тур“ е осъществила продажба на собствеността. Третият ответник по делото – „Паррус“ ЕООД също няма право върху земята поради предишните неточности.
Добричкия окръжен съд разпореди на „Паррус“ да предаде на държавата владението върху имота и посочи, че решението може да бъде обжалване пред по-горна съдебна инстанция в двуседмичен срок.
„Стандарт“ припомня, че миналата година Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) разруши изкуствения плаж в селище „Русалка“. Той бе разположен върху осем бетонни пръстена, които са излети на брега на морето. Преди това дирекцията отново удари по Банев, след като нареди да бъде съборено яхтеното пристанище на предприемача.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *