Държавата ще плаща за бавачки

Държавата ще осигурява детегледачи за семейства, чиито деца са останали извън детските градини. Програмата се реализира с европейски средства и е продължение на предишна такава.

„Целта на програмата е да подпомогнем работещи родители, които искат да се върнат на работа, но са възпрепятствани“, заяви зам.министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова в ефира на Нова тв. Предвидени са около 20 милиона лева за 1500 семейства, като програмата ще осигурява гледачи на деца от 0 до 5 години.
Кандидатстването ще може да става и по електронен път, разясни Русинова. Приоритет ще са хора, регистрирани в бюрата по труда, стана още ясно от думите й. Възнаграждението за детегледачите ще се изчислява на база минимална работна заплата и в зависимост от работното време на родителите. Зорница Русинова не отрече, че предвидените пари за детегледачите могат да не са достатъчни. „Държавата се стреми да покрие минимума“, заяви зам.министърът и допълни, че програмата е приоритетно насочена към самотните родители и хора в неравностойно положение.
При подборът на детегледачите ще се „стимулират“ хора в предпенсионна възраст, също регистрирани в бюрата по-труда. За предпочитане ще бъдат кадри с опит в педагогиката и грижата за хора. Финалната дума при избора на детегледач обаче ще е на семействата, информира blitz.bg.
Бабата или дядото на съответното дете също ще могат да бъдат ангажирани по програмата, потвърди зам.министърът. Всички участници обаче ще преминават обучение. „Важното е родителите да имат доверие на човека“, заяви Русинова. „Едната баба работи, но другата би било чудесно да си намери работа по този начин“, сподели мнението си младата майка Елена Момчилова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *