Дъщеря на Alibaba се „омъжва“ за „MoneyGram“

Дъщеря и по-точно дъщерно дружество  на портала за онлайн търговия „Alibaba Group“, купува базираната в САЩ компания „MoneyGram“ за 880 милиона долара.  „MoneyGram“ разполага с около 350 хиляди търговски обекта в близо 200 страни. „Ant Financial“ има над 630 милиона потребители.

Дъщеря не е коя да е, просто купувач е „Ant Financial“, финансовата компания на портала за онлайн търговия „Alibaba Group“.  Сделката за придобиването на „MoneyGram“ трябва да получи регулаторно одобрение от американската Комисия за чуждестранните инвестиции. Междуведомствената комисия проверява чуждестранните придобивания на местни американски активи на основания, свързани с националната сигурност.

Ерик Джинг, изпълнителен директор на „Ant Financial“, заяви, че сливането на двете компании ще осигури по-голям достъп, сигурност и улеснение за хората в цял свят да превеждат средства, особено в по-големите икономики като Съединените щати, Китай, Индия, Мексико и Филипините.

Новата информация за  „Alibaba Group“ идва само няколко дни след като стана ясно, че още през първата половина на 2017 г. руската „Сбербанк“ и китайската корпорация Alibaba Group планират да създадат съвместно предприятие (СП) в сферата на онлайн-търговията. В новото предприятие  „Алибаба“ ще се занимава с трансграничната търговия в Русия и ОНД, а „Сбербанк“ ще контролира бизнеса и ще се занимава с финансови инвестиции, съобщи „КоммерсантЪ“, като цитира свои източници. Предполага се, че СП ще бъде регистрирано като руско юридическо лице, а делът на „Сбербанк“ в него ще е не по-малко от 50%. На предприятието ще бъде забранено да работи в сферата на финансовите услуги, тъй като това ще е приоритет на банката. „Става дума за създаването на компания на стойност няколко милиарда долара, която да се превърне в най-крупния играч на пазара на трансграничната интернет търговия в Русия и редица други страни.

Наскоро „Alibaba Group“ обяви открита война и обяви открита  война на фалшивите продукти, като за целта създаде алианс под името Big Data Anti-Counterfeiting Alliance, в който участват редица водещи световни брандове. Новата организация си поставя амбициозната задача да изхвърли от онлайн търговията стоките-ментета – явление, което в последно време придобива особено големи размери. В рамките на алианса Alibaba ще си партнира с компании като Louis Vuitton, Swarovski, Samsung, Huawei и много други. Към организацията са привлечени също търговски асоциации и експерти в сферата на интелектуалната собственост. Всички те заедно ще започнат планомерно да унищожават виртуалните търговски площадки, които разпространяват фалшиви продукти.

С тази инициатива Alibaba се надява да привлече повече купувачи към своя онлайн магазин AliExpress, тъй като в момента много потребители по света се въздържат да пазаруват оттам, заради риска да попаднат на стоки-ментета.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *