Дяловите инвестиции в банки в САЩ под въпрос заради регулации

Дяловото инвестиране в закъсалите американски банки ще бъде значително затруднено и застрашено от строгите правила, които искат да наложат банковите регулатори в САЩ. Такова е мнението на представители на фондове за инвестиции и банкови шефове, съобщава CNBC.
Секторът на частния капитал разполага с около 1 трлн. долара, които могат да бъдат използвани за дялови инвестиции. Такива пък биха подпомогнали значително закъсалите компании, които изпитват остра нужда от свеж капитал.
Предварителната рамка за изменение на регулацията на финансовия сектор, която е разработена от Федералната корпорация по депозитно застраховане (FDIC), обаче може да се окаже спирачка пред дяловото инвестиране в американските банки, предупреждават шефове на финансови институции.
„Задачата, с която трябва да се борят регулаторите, включва това, че банките се нуждаят от капитал, но и това, че държавата не иска инвеститорите да реализират прекалено висока печалба“, смята професорът по финанси Стивън Каплан. Той е на мнение, че с новите регулации за инвеститорите ще стане доста трудно да реализират печалби.
„Ако сте частен инвеститор, то трябва да сте леко чалнати, за да искате да се противопоставяте на FDIC и правителството“, заявява Каплан.
Новите изисквания сочат, че капиталът от първи ред (Tier 1 capital) трябва да бъде поне 15% от стойността на всички рисковопретеглени активи през последните три години. В момента този дял възлиза на 6%, което е доста по-малко.
Освен това дяловите инвеститори ще трябва да държат своите позиции в продължение на поне три години. Продаването на дяловете на по-ранен етап ще може да се осъществява единствено след разрешение от страна на FDIC.
Това на практика значително ще намали интереса към подобни инвестиции, смятат анализатори.
Регулациите предвиждат и друг ключов момент – фондовете за дялово инвестиране да дават кръстосана гаранция, което означава, че ако притежават дял в две банки, по-добрата във финансово състояние ще трябва да оказва подкрепа на другата в случай на затруднения.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *