ЕБВР и МВФ изпариха оптимизма за края на рецесията

Най-лошото от рецесията тепърва предстои, предупреди икономистът от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Ерик Берглоф на пресконференция в Шотландия. Той се възползва от възможността дапризове за повече прозрачност в банковата система, най-вече в Европа, предаде АФП.

На конференцията присъства и еврокомисарят по конкуренцията Нили Крус. Според нея, американският метод за оценка на риска със сигурност е допринесъл за стабилизирането на банковата система на САЩ. Тя допълни, че представителите на банковия сектор постоянно си прехвърлят отговорността за проблемите, много от тях отричат случващото се в техните институции, което влияе пагубновърху икономиката.
В тази връзка, в сряда се очаква да бъдат оповестени подробности от плана зареформиране на банковата система, който президентът на страната на неограничените възможности подготвя от половин година насам.
От Международния валутен фонд (МВФ) пък предупредиха, че е все още твърде рано да се оттегли държавната финансова помощ за икономиките, тъй като сривът не е намерил своето дъно, предава агенция Ройтерс. Генералният директор на фонда Доминик Строс-Кан каза, че е необходимо първо кризата да свърши и тогава да се готвят стратегии за постигане на икономически ръст.
Същото мнение защитиха и САЩ и Южна Корея.
Доказателство за продължаващата нестабилност е влошеносто състояние и на 16-те държави от еврозоната. Официалната статистическа служба на Европейския съюз – Евростат, изчислява, че за първото тримесечие над 1 милион души са загубили работата си, а безработицатае подобрила десетгодишен рекорд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *