Евродепутатите спорят за бъдещето на ЕС

ЕС е един успешен проект, благодарение на който се дължи най-дългият период от мир на континента, според участници в публична дискусия под наслов “Бъдещето на Европейския проект“, която се проведе тази седмица в Централния военен клуб – София.

Най-важното за бъдещето на ЕС е той да бъде силен по въпросите, свързани със сигурността, отбраната, обмяната на информация, борбата срещу тероризма, опазването на външните граници и общ бюджет за отбрана, заяви Андрей Ковачев от ЕНП.

По неговите думи, не усвояването на финансови средства, а четирите свободи – на движение, услуги, капитали и хора, са били най-значими за България през десетте години членство в ЕС. Евродепутатът се надява тези свободи да се запазят след излизането на Великобритания от ЕС.

Георги Пирински (С&Д), от своя страна, призова за по-социални държави в социална Европа. Според него, Брекзит е логичен резултат от чувството за неясна перспектива в Съюза и показва, че интеграция може да върви и в обратната посока.

В ЕНП се говори за сигурността и борбата срещу тероризма, но сигурността тръгва от сигурността в ежедневието на гражданите, което доказва, че трябва да се стремим към визията на една социална Европа, каза Пирински. По темата за бъдещето на Европа, той коментира, че не трябва да се питаме дали да има или да няма Европейски съюз, а да работим по въпроса какъв Съюз искаме.

Антиевропейските партии са заели функцията на опозиция и сегашният дебат се води не как трябва Европа да се развива, а дали трябва да съществува, посочи Светослав Малинов (ЕНП). Според него, наблюдаваме обратен ефект на доминото след Брекзит – резултатът от британския референдум е имал отрезвителен ефект и това се е видяло от изборите в Австрия, където крайнодесният кандидат за президент изгуби изборите.

Той заключи, че осъзнаването на факта, че европейската интеграция е обратим процес, е единствената гаранция против антиевропейските движения в някои страни членки. Малинов смята, че тази тенденция ще се запази и при предстоящите избори във Франция, Германия, Италия и Холандия.

Ангел Джамбазки (ЕКР) застъпи тезата, че само чрез националния суверенитет може да се формира и осъзнае истински национален интерес. Той критикува проектите за федерализация на ЕС, които не представяли ясни и точни политики и действия за развитието на Съюза.

Според него, българското общество е скептично към ЕС, защото е била създадена илюзията, че ЕС е една касичка, а не съюз на страни с общи ценности, информира technews.bg. Фокусът на българското предателство трябва да е политиката срещу обезлюдяването на страната ни и на Източна Европа, посочи Джамбазки и добави, че не трябва да се създава европейски отбранителен съюз, а да се изпълняват ангажиментите за засилване на отбраната в рамките на НАТО, поети от страните членки на ЕС.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *