Евро/долар се стабилизира около 1.37, а петролът при $ 72

В ранната европейска сесия във вторник цената на петрола практически е без промяна спрямо нивата от понеделник сутринта. На електронната борса в Ню Йорк лекият американски петрол се котира за $ 72.05за барел, а в Лондон нефтът сорт брент се търгува при $ 70.25 за барел.

Все пак наблюдаващи пазарите отчитат, че котировките се задържат около и над равнище $ 72 основно заради установяването на търговията на еврото към долара над 1.37.
Днес стоковите борси ще следят новините за запасите от суров петрол и горива, като данните на Американския петролен институт ще станат ясни тази вечер, а утре се очакват и официалните стойности на енергийното министерство на САЩ. Възможно е обаче да има закъснение при обявяването на резултатите заради затварянето на офиси на правителствените служби заради бурите през почивните дни.
Също както на стоковите, така и на валутните пазари за изминалото денонощие доларът остава стабилен към еврото. На фона на опитите на Гърция да търси някакво решение на бъджетните си затруднения при изглеждащите не съвсем далечни проблеми на Португалия и на Испания, кара участниците в търговията да изкачват по-конкретни знаци и сигнали за стабилизиране на единната европейска валута.
Преди обед EUR/USD се разменя при $ 1.3730 за € 1.

Йената и доларът отстъпиха от позициите си на световните валутни пазари заради спекулациите, че европейските власти ще обсъждат евентуална помощ за Гърция.
Така еврото се отлепи от достигнатото почти едногодишно дъно срещу йената, която пък пада за трети пореден ден спрямо долара.
Йената падна и спрямо 16 други валути заради спекулациите, че импортно ориентираният бизнес в Страната на изгряващото слънце се запасява чужди валути.
Доларът, обаче, запазва превъзходството си срещу еврото, след като Бен Бернанке заговори за стратегията за изход от кризата, подготвяна от Федералния резерв. Анализатори пък прогнозират, че спадът на единната валута ще се задълбочи и тя ще докосне 15-месечно дъно спрямо зелените пари.
Малко преди края на азиатската сесия еврото се търгува в подножието на $ 1.37 за € 1, като основната двойка EUR/USD се разменяше в рейнджа 1.3727/1.3635. В Ню Йорк пък еврото достигна най-високо ниво за сесията от $ 1.3712 за € 1.
Движенията при валутите предизвикаха и слабо размърдване при цената на петрола.
Черното злато се котира над $ 71 долара за барел, с тенденция да продължава да се приближава до нивото от $ 72 заради прогнозата за застудяване на времето в САЩ, предвиждат анализатори.
Експерти очакват, че запасите от суров нефт в САЩ ще отчетат ръст до 1.5 милиона барела, докато за запасите от горива се предвижда намаление. Данните ще излязат утре, като пазарните участници коментират, че пазарът разполага с достатъчно капацитет да покрие евентуално по-засилено търсене.
На електронната борса в Ню Йорк лекият суров петрол се търгуваше на $ 71.70 за барел, а в Лондон сортът брент се котираше на $ 70.06 за барел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *