Еврозоната набира скорост въпреки Брекзита

Еврозоната  си поема въздух и икономическото възстановяване набира скорост и става все по-всеобхватно, заяви Международният валутен фонд миналата седмица, но предупреди, че страните с големи дългове могат да се изправят пред трудности, когато започне процес на ограничаване на стимулиращата парична и лихвена политика. 

Възстановяването в еврозоната се засилва и има все по-широка база, посочи МВФ, след като фондът проведе редовните си консултации с региона на единната европейска валута. Това обаче би трябвало да поднови ангажиментите за завършване на процеса за формиране на Единен банков съюз, за постигане на напредък по въпроса за единен капиталов пазар и за създаването на общ фискален капацитет, се посочва в доклад на МВФ, цитиран от агенция Блумбърг.

Докато признава, че напредъкът в областта на единния пазар е вътрешен въпрос и е задвижван от вътрешното търсене, МВФ изрази притеснения от сдържаната инфлация и от дълбоко вкоренените структурни слабости.

Решението на Великобритания да напусне ЕС също води до несигурност в еврозоната, отбелязва фонда и предупреждава, че въпреки забележителната устойчивост на стария континент, страните с висок дълг могат да бъдат изправени пред нарастващи лихвени спредове на техните държавни облигации при намаляването на настоящата стимулираща парична и лихвена политика, провеждана от ЕЦБ. МВФ също така отбеляза за наличието на рискове, свързани с несигурността около глобалната търговия, процеса на Брекзит и геополитическата несигурност и предупреди, че еврозоната е изправена пред дълбоко-вкоренен структурна слабост и дисбаланси.

В тази връзка базираният във Вашингтон фонд препоръча увеличаване на темпа и дълбочината на структурните реформи за повишаване на производителността без да има съкращаване на работните места, както и поощряване и награждаване на страни, които провеждат реформи. По-голямата интеграция на пазарите на енергия, транспорт и цифрови услуги ще повиши производителността. Усилията за постигане на амбициозни споразумения за свободна търговия трябва да бъдат полагани енергично, посочва МВФ в своя документ.

По повод слабия ръст на заплатите и на инфлацията в региона, МВФ призова за запазване на стимулиращата парична политика, докато инфлацията не се повиши трайно към целевото ниво на ЕЦБ от малко под 2 на сто.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *