Еврозоната се съгласи на нов транш за Гърция

Еврозоната постигна споразумение за отпускане на средства за Гърция, финансовите министри одобриха сделка,  с която да  „отключат“ най-новия транш от парите за спасяване на Гърция. Спасителният фонд ще отпусне Гърция на 8,5 млрд. евро (£ 7,4 млрд.),Това заявиха министрите от еврозоната в специално свое изявление. Според тях последният транш от международния спасителен пакет ще помогне за предотвратяването на нова дългова криза през юли, когато се изпълнят следващите 7 млрд. евро погашения по заеми. Плащането все още е предмет на парламентарни одобрения в някои страни.
Директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард каза, че ще предложи по принцип одобрение на нейния изпълнителен съвет. МВФ иска яснота относно дългосрочното облекчение на дълга за Гърция, след като настоящата финансова схема, която възлиза на 86 млрд. евро, изтича през следващата година.
Кристин Лагард заяви, че МВФ е готова да участва в третата програма за спасяване на Гърция след срещата на министрите на финансите в еврозоната в Люксембург, която ограничи месеците на преговорите. МВФ обаче може да се присъедини към програмата с финансова подкрепа „в диапазона от 2 млрд. долара“ само след пълна сделка за допълнителни мерки за облекчаване на дълга за Гърция, заключи тя.
Времето започваше да притиска Гърция за това предстоящо плащане. Страната има погашения по други кредити, дължими следващия месец, които иначе не би могла да направи без този спасителен пакет. Пробивът идва, след като международните кредитори на страната бяха разделени по въпроса как да се процедира с третия спасителен пакет след гръцкия финансов крах преди 7 години. Гърция е в процес на болезнени реформи, за да получава по-нататъшна спасителна помощ от европейските си кредитори.

Решението на министрите на финансите от еврозоната отразява оценка на  вече предприетите от Гърция действия в областта на икономическата политика и новия ангажимент на управляващия директор на МВФ Кристин Лагард да препоръча съветът й да допринесе финансово за този спасителен план. Приносът на МВФ беше от политическо значение за Германия, особено за да се укрепи възприеманото доверие в спасителния план.

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *