Евроикономиката набира скорост, БВП се повиши с 0,6 на сто

Евроикономиката се ускорява с най-добро темпо от пет години, след като през второто тримесечие БВП нарасна с 0.6% спрямо предходното тримесечие както в еврозоната, така и в страните от целия ЕС.Предварителната предварителна оценка на БВП регистрира ръст съответно с 2,1% и 2,2% на годишна база, се казва в доклад, публикуван на уебсайта на Евростат.  В сравнение с първото тримесечие  БВП нарасна с 0.6% в еврозоната и ЕС28 (включително Великобритания) през второто тримесечие на 2017 г., се казва в доклада.
Първото тримесечие бе отбелязан 0.5% ръст на БВП в двете зони в сравнение с четвъртото тримесечие на 2016 г. На годишна база БВП нарасна с 2,1% в еврозоната и с 2,2% през второто тримесечие на ЕС -28, се казва в статистическата служба на ЕС.
Тримесечното увеличение от 0,6% през второто тримесечие е в съответствие с консенсусната прогноза, а резултатът от първото тримесечие /Q1/ бе ревизиран от 0,6% на 0,5%. Докато данните за първата половина на годината бяха по-слаби от предвиденото, има все пак няколко причини за оптимизъм, каза Джак Алън, европейски икономист, в изследване, публикувано чрез мозъчния тръст Capital Economics.
„На първо място, данните за БВП на Германия за второто тримесечие все още не са били освободени и месечните данни показват рязко ускоряване на растежа, така че агрегатът на еврозоната все още може да бъде преразгледан. Има и сравнително силен растеж в началото на третото тримесечие „, каза Алън.
„По-общата картина показва, че икономиката се представя добре, което укрепва случая, в който ЕЦБ ще намали покупките на активи през следващата година“, каза Алън, като отбеляза, че данните за БВП на еврозоната през второто тримесечие могат да засилят случая за постепенно нормализиране на паричната политика.
Междувременно, благодарение на ръста от 0,6%, европейските лидери въздъхнаха с облекчение в средата на популисткото торнадо, прелитащо на континента. Политиците на еврозоната ще бъдат окуражени от днешните данни за растежа, каза Мехрейн Хан от „Файненшъл таймс“.
Здравето на икономиката на еврозоната обърка критиците тази година след поредица от избирателни неуспехи на евроскептичните партии в Холандия, Австрия и Франция и повиши доверието в бизнеса и потребителите, каза Хан. Освен насърчаването на растежа на БВП, европейската икономика вече показа много стъпки за възстановяване през последните месеци.
Данните от Евростат показват, че годишната инфлация в еврозоната се очаква да бъде 1,3% през юли 2017 г., стабилна в сравнение с юни 2017 г. Сезонно коригираната безработица на района спадна до деветгодишно ниво от 9,1%, като икономиката се разширява за 17 последователни тримесечия.
„Приближаваме се към нормалността. Трябва да престанем да говорим за фаза на възстановяване“, каза Нийлс Тигезен, председател на Европейския фискален съвет, пред EURACTIV миналия месец, като предложи връщане към по-благоразумна ориентация за 2018 г.
На фона на преобладаващия оптимизъм някои анализатори обаче остават разумни относно бъдещия растеж на европейската икономика.
Политическата несигурност в еврозоната се разпада от убедителната победа на Макрон по време на френските президентски избори и поражението на популистката партия „Свобода“ на холандските избори, но те не са изчезнали, каза Радж Бадиани от IHS Global Insight. „По-нататъшната несигурност идва от изборите в Германия през септември, а изборите през 2017 г. са много възможни в Италия след поражението на Матео Ренци през декември в референдум за конституционна реформа. Освен това, въпреки че в Испания  избягнаха трети парламентарни избори, правителството на малцинствата изглежда несигурно и ще живое трудно „, заяви Бадиани, цитиран от Guardian.
Анализаторът предупреди, че вотът на Brexit би могъл допълнително да навреди на дейността на Еврозоната през 2017 г. и 2018 г.
„Нарастването трябва да бъде подпомогнато от понижената политическа несигурност, ако не се случват големи сътресения през 2017 г.“, каза Бадиани.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *