Еврокомисията препоръча на България да създаде добре работещ пазар на ток

Европейската комисия в понеделник представи доклад за напредъка на държавите от общността по пътя им към обособяването на единен европейски енергиен пазар. Докладът съдържа преглед и препоръки за всяка от 28-те държави в ЕС, съобщи БТА.

В частта за нашата страна пише, че България разполага със свръхвъзможности за производство на ток. Комисията препоръчва установяването на добре работещ пазар за електричество, включително с обособяването на независима и добре организирана енергийна борса, на която да се сключват и предварителни сделки.

Препоръчва се постепенното отпадане на квотите за покупка на ток от електроцентралите в регулирания пазар, както и премахването на схемата на единствения купувач на ток на едро.

Комисията заявява, че постепенно нашата страна трябва да се откаже от регулираните цени на електричеството за потребителите на ниско напрежение (домакинства и малък бизнес). Според нея
България трябва да се насочи към обособяването на конкурентен пазар на ток за крайните потребители. Друга препоръка гласи, че нашата страна трябва да ускори свързаността си към европейската електропреносна мрежа и укрепването на вътрешната си кабелна мрежа, за да се справя по-добре с прекъсванията на електроснабдяването.

В областта на газа ЕК отбелязва, че у нас липсва достатъчна връзка на националните тръбопроводи със системата за международен пренос. Комисията препоръчва нашата страна да ускори и завърши връзките между газопреносните системи на съседните държави. Комисията отново настоява за раздробяването
на Българския енергиен холдинг (БЕХ), което би довело до повече съревнование на пазара на ток и газ. Препоръчва се също осигуряване на повече независимост на ДКЕВР, особено в областта на електроенергията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *