Европа обсъжда забраната на социални мрежи за деца под 16 години

До края на тази седмица вече може да е незаконно децата в Европа под 16 години да използват Facebook (или Snapchat и каквато и да е друга услуга за съобщения) без изричното съгласие на родителите им, предаде BВС.

Според някои интерпретации това би бил резултатът от гласуване на комисия за повишаване на възрастта за влизане в социалните мрежи от 13 на 16 години.

Мярката касае решенията, които много онлайн компании вземат относно възрастта, която трябва да са навършили хората, за да се регистрират. В САЩ Закон за защита на личната неприкосновеност на децата онлайн осигурява допълнителна онлайн защита на децата под 13-годишна възраст. Европа също има подобна политика. Затова и подобните на Facebook платформи не позволяват на децата да се присъединяват преди да станат тийнейджъри.

Сега обаче Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) към Европейския парламент обмисля промяна, която се противопоставя на социалните медии и много експерти за закрила на детето.

Поправка в последния момент към Общия регламент относно защитата на данните гласи: „Обработването на лични данни на дете на възраст под 16 години следва да бъде законосъобразно само ако и до степента, че такова съгласие е дадено или упълномощено от притежателя на родителска отговорност за детето”.

С други думи, онлайн компаниите, които искат да се занимават с който и да е под 16-годишна възраст, ще трябва да се уверят, че първо получават разрешението на майката или бащата. Според някои експерти по онлайн сигурността това ще направи децата по-уязвими, а не обратното.

В отворено писмо до комисията те посочват, че промяната на възрастовата граница „би лишила младите хора от образователни и социални възможности по редица начини и няма да осигури по-голяма защита”.

Други твърдят, че социалните медии предоставят жизненоважна връзка за проблемните тийнейджъри и има опасност да не се чувстват в състояние да потърсят помощ онлайн.

В момента има много деца под 13 години, които използват Facebook и други социални платформи – с или без съгласието на родителите си, така че е редно да се запитаме дали увеличаването на възрастовото ограничение ще промени нещата.

Социалните медийни компании и адвокатите им определено смятат, че изменението ще затрудни много повече отговорните фирми да контролират сайтовете си. Затова и се провежда яростен лобизъм, който да се опита да убеди европейските законодатели, които се срещат днес и гласуват в четвъртък, да отхвърлят тази поправка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *